„Támogassa
A lényeg

Az MNB szerint nem tehet a magyar cégek gondjairól

12/03/2024 12:02

| Szerző: Klubrádió

A vállalati felmérések szerint a csökkenő vásárlóerőben, a munkerőhiányban, valamint a költségek növekedésében látják a cégvezetők a bajok okát – írja az MNB elemzése.

Ahogy arról korábban a KLubrádió is beszámolt, visszaesett a magyar gazdaság 2023-ban – a nyers adat szerint 0,9, kiigazítva 0,7 százalékkal –, és meg is indult a vita, hogy mi lehetett ennek az oka. A Magyar Nemzeti Bank most egy elemzést adott ki, amelyben azt vezették le, hogy a vállalatvezetők szerint nem a magas kamatok, hanem elsősorban az infláció a felelős.

A kormány és az MNB között látványos az ellentét, és ez nemcsak Matolcsy György, illetve Nagy Márton személyes kapcsolatáról szól, hanem arról is, hogy hogyan kellene a válságot kezelni. Az MNB a magas kamataival sokat tett azért, hogy megfogja a forintárfolyamot és csökkentse az inflációt, ennek viszont az volt az ára, hogy lefagyott a céges hitelezés. A kormány szeretné pörgetni a növekedést, ez viszont inflációgerjesztő lenne – ebben a helyzetben adta ki a jegybank az anyagát arról, hogy a cégvezetők szerint nem is a hitelezés nehézségei miatt állt le a gazdaság.

A vállalati felmérések szerint a csökkenő vásárlóerőben, a munkerőhiányban, valamint a költségek növekedésében látják a cégvezetők a bajok okát – írja az elemzés.