„Támogassa
A lényeg

KSH: nem jött be a kormány GDP-növekedéssel kapcsolatos terve

5/03/2024 10:40

| Szerző: Klubrádió

A kormány eredeti 4,1, majd még a módosított várakozás szerinti 1,5 százalékos növekedésről szóló terveihez képest, még csak pluszban sem sikerült zárni az évet. A most közzétett második becslés úgy számol, hogy a nyers adat szerint 0,9, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 0,7 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye 2023 egészében.

A Központi Statisztikai Hivatal "kijózanító pofonjának" nevezte a hvg.hu 2023-as GDP-adatait: a kormány eredeti 4,1, majd még a módosított várakozás szerinti 1,5 százalékos növekedésről szóló terveihez képest, még csak pluszban sem sikerült zárni az évet. A most közzétett második becslés úgy számol, hogy a nyers adat szerint 0,9, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 0,7 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

Az elemzés felsorolja mely tényezők, és milyen hatással voltak a GDP alakulására:

  • a 2022-es, aszályos év után enyhe időjárás elfogadható termést hozott,
  • az építőipar 5,6 százalékkal esett vissza 2023-ban,
  • 1,6 százalékkal csökkent a szolgáltató szektor hozzáadott értéke,
  • a hazai fogyasztás egy év alatt 2,4 százalékkal csökkent.

Az esést fékezte az, hogy a külkereskedelmi mérlegünk látványosan javult tavaly, a KSH szerint e nélkül -5,7 százalékos lett volna az éves GDP-adatunk.

Az egész éves mínusz önmagában csúnyán néz ki – írja a portál –, de ezen belül is extra bajt jelent az, hogy a negyedik negyedévben semmilyen növekedés nem volt a harmadikhoz képest.