„Támogassa
A lényeg

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány tűzifarendelete miatt

8/08/2022 20:53

| Szerző: Klubrádió

Az LMP az Alkotmánybíróságon támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet – jelentette be Schmuck Erzsébet, az zöld párt társelnöke a Parlament előtt, ahol hétfőn az ellenzéki pártok kezdeményezésére rendkívüli ülést hívtak össze, de az a Fidesz–KDNP távolmaradása miatt határozatképtelen volt. Schmuck Erzsébet szerint Orbán Viktor hiányzott az iskolából, amikor az erdőkről tanultak.

Schmuck Erzsébet a sajtótájékoztatón azt mondta, a napokban megjelent kormányrendelet megváltoztatja a fakitermelés szabályait azért, hogy télire legyen elég tűzifa. Ez a rendelet felold mindenfajta korlátozást, gyakorlatilag még a természetvédelmi területeket is tarra lehet vágni.

Felhívta a figyelmet, hogy a magyaron kívül egy kormány sincs Európában, amely a klíma- és vízválság közepette erdőirtásba kezd. Ráadásul ez nem is oldja meg az energiagondokat, hiszen például az ősszel kivágott fával alig lehet fűteni magas víztartalma miatt – mutatott rá.

Továbbá az erdőknek nemcsak anyagi hasznuk van, nemcsak az számít, mennyi faanyagot lehet belőlük kitermelni, hanem például oxigént adnak, segítenek a hőszabályozásban, a víz megtartásában és az éghajlatváltozás megfékezésében – mondta a zöldpárti politikus.

Orbán Viktor hiányzott az iskolából, amikor az erdőkről tanultak, különben kormánya nem fogadta volna el ezt a „sorsrontó” rendeletet. Az LMP a jogszabály megsemmisítését kéri az Ab-tól – közölte Schmuck Erzsébet. Gál József, az LMP szóvivője elmondta, hogy a kormányrendelet visszavonásáért pénteken elindított petíciójukat 25 ezren írták alá három nap alatt.

Az LMP szerint az a legfontosabb, hogy minden otthonban legyen fűtés, de 12 év elhibázott energiapolitikája vezetett oda, hogy most ilyen rossz, kapkodó intézkedéseket vezetnek be. Az LMP folytatja a petíciót és megkeresi a parlamenti pártokat, hogy csatlakozzanak a „jövővédő” alkotmánybírósági beadványhoz, és így akadályozzák meg ezt a „bődületes őrültséget” – mondta Gál József. „El a kezekkel a magyar erdőktől!” – hangsúlyozta az ellenzéki párt szóvivője.