„Klubrádió
A lényeg

Az iskolaigazgatókat küldi a kormány a sztrájkoló tanárok ellen

11/03/2022 08:37

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint tömeges jogsértésre készül a kormány.

A tankerületi központok igazgatói értekezleteken utasítják az intézményvezetőket jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy a pedagógusok érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni az iskolákban.

 
Tanársztrájk 02_24
 

 

Az utasítások országszerte azonosak, így minden jel szerint központi, kormányzati akaratot tükröznek, írja a Népszava.

  • A március 16-án kezdődő, határozatlan idejű tanársztrájkban résztvevők névsorát kérik határidőre, holott ezt semmilyen jogszabály nem írja elő, és a sztrájkhoz bárki, bármikor csatlakozhat.
  • A tankerületi központok szerint a sztrájkban résztvevőktől egész napra le kell vonni a bért. Ez is jogellenes.
  • Az iskolaigazgatóknak meg kellene tiltaniuk azt is, hogy a sztrájkbizottságok, osztályfőnökök tájékoztassák a szülőket a sztrájkról.
  • Köteleznék a pedagógusokat, hogy a sztrájknapokon is legalább három tanórát mindenképpen megtartsanak. Ez sem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

A szakszervezetek követelik, hogy a munkáltatók azonnal hagyjanak fel a sztrájk szervezését és a sztrájkjog gyakorlását korlátozó, a munkavállalókat elbizonytalanító, megfélemlítő intézkedéseikkel, írja a lap. A szülőket pedig arra kérik, hogy március 16-án, 17-én és 18-án ne vigyék iskolába a gyermekeket, de gyermekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani.