„Klubrádió
A lényeg

Az időközi választásokon is komoly Fidesz-győzelmek születtek

27/06/2022 07:14

Budapesten négy kerületben, öt megyeszékhelyen és további kilenc településen vasárnap időközi önkormányzati választásokat tartottak. Ebből a 18-ból a Fidesz-KDNP 16 helyen indított jelöltet, és 12-ben mandátumot is szereztek.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán reagált: "Csalódást keltő eredmény, kár lenne tagadni, nem is szabad és nincs is mit szépíteni ezen. A budapesti körzetekben a választói részvétel két helyen még a 20 százaléknak is alatta maradt, a másik két körzetben is csak leheletnyivel volt több. Így talán nem elhamarkodott elemzés kijelenteni: az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak. Megüzenték, hogy ez az április 3-a óta bemutatott „melyikünk a legnagyobb kicsi” játék nem vezet sehova. Megüzenték, hogy nem vezet sehova az az ellenzéki hozzáállás, hogy „ha a Fideszt nem tudjuk legyőzni, hát győzzük le egymást”. A választók megüzenték: ébresztő! Ideje hát felébredni és szembesülni az üzenettel, mert erre a politikai teljesítményre nem mehetnek rá a szabadság utolsó „kis körei”, az önkormányzatok, a szabad városok, a szabad kerületek. Még nem késő"

Keszthelyen időközi polgármesterválasztást tartottak, mert a polgármester megnyerte a parlamenti választást, és az országgyűlést választotta. A lemondott Nagy Bálint helyett a Fidesz-KDNP jelöltje, Manninger Jenő lett a polgármester. A szavazatok 100 százalékát kapta, mivel nem volt kihívója.

Választás 2022 – Szavazás Nyíregyházán
 
Választás 2022 – Szavazás Nyíregyházán
 
Nyíregyháza, 2022. április 3. Egy nő átveszi a szavazólapokat a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila
 

 

Újpesten az ellenzéki jelöltje, Vasvári László (DK-LMP-Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd) 47,73 százalékot szerzett, míg a Fidesz-Újpestért Egyesület jelöltje, Drabant Fruzsina 40,76 százalékot. 

Az 5. kerületben a fideszes Nagy Gergő 70,78 százalékot szerzett a Momentum-DK-LMP-MSZP-jelölt Fábián Benjámin előtt (27,06 százalék). Schmuck Andor is, aki 8 darab szavazattal, 1,73 százalékon végzett, írja a Telex.

A 7. kerületben a Fidesz-KDNP-s Ripka András 45,63 százalékkal nyert, Jenei Kevin Martin (DK-Jobbik-MSZP-LMP-Párbeszéd) 28,28 százalékot kapott. A kutyapárti jelölt, Terdik Roland 13,25 százalékot szerzett. Az Élhető Erzsébetváros, a Gattyán-féle MEMO, a Munkáspárt-ISZOMM és Gál Péter indult még. Utóbbi 3 szavazatot kapott.

A 8. kerületben a kormánypárti Gondos Judit 63,02 százalékkal nyert, míg Pityó László (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP) 35,82 százalékkal zárt (itt is volt Munkáspárt-ISZOMM-jelölt, ő 9 darab szavazatig jutott). Ez azt is jelenti, hogy Pikó András polgármester kisebbségbe került a képviselő-testületben, állítja a Magyar Nemzet.

Békéscsabán Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba) 56,35%-kal nyert a Fidesz-KDNP által indított Alföldi Károly ellen.

Egerben a kormánypárti Orosz Lászlóné 47,13%-ot kapott, három független és egy Mi Hazánk-os ellenfele volt.

Nyíregyházán is a kormánypárti Halkóné Dr. Rudolf Éva hozta a győzelmet 74,57%-kal, míg a két ellenzéki ellenfele 16 és 9 százalékot kapott.

Szeged: Ruzsa Roland (Fidesz-KDNP), 58,94% (egy kutyapárti, egy független és egy Összefogás Szegedért Egyesület által indított ellenfél, utóbbi lett a második 37,99 százalékkal).

Szolnok: Menkó Gyula (Szolnok Pletykafalu Közössége Egyesület), 73,09% (itt fideszes nem indult, a DK-Párbeszéd-MSZP-LMP és a Munkáspárt-ISZOMM jelöltje mellett kutyapárti induló volt).

Egyéb városok: 6 fideszes, 1 ellenzéki, 2 független

Szintén mandátumot szerzett a fideszes jelölt Békésen, Keszthelyen, Kőszegen, Nagykőrösön, Sárváron és Szigetszentmiklóson. Közülük 80 százalék fölött végzett Sárváron Németh Róbert (82,93 százalék) és a nagykőrösi Holló Róbert kapott (80,83 százalék). Gyöngyösön Sári István Imre (MSZP-DK-JOBBIK-LMP-Momentum) 74,93 százalékot szerzett egy független jelölttel szemben.

Tökölön Kiss László független, és Kiskörösön a szintén független Gmoser István nyert.