„Klubrádió
A lényeg

Az euróövezetben már csak 6,9 százalékos az infláció, Magyarországon 25 fölött

31/03/2023 15:08

| Szerző: Klubrádió

A vártnál nagyobb mértékben mérséklődött márciusban az infláció az euróövezetben éves szinten, tovább távolodva az októberi rekordszinttől – közölte pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala. 

Az Eurostat előzetes adatai szerint 6,9 százalékra csökkent az infláció az euróövezetben, ami a februári 8,5, valamint az októberi, rekordszintű 10,6 százalékhoz képest előrelépésnek számít. Az elemzői várakozások eleinte a márciusi inflációs átlagot 7,1 százalékra várták – ismerteti a hvg.hu.

Az euróövezetben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban februárhoz képest, amikor kisebb, 0,8 százalékos emelkedést jegyeztek fel. Az éves árindex növekedéséhez a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek drágulása járult hozzá: 15,4 százalék volt az emelkedés a februári 15 százalék után.

A nem energiaipari cikkek drágulása 6,6 százalékra lassult éves szinten a februári 6,8 százalékról, ugyanakkor a szolgáltatásoké 5 százalékra gyorsult márciusban a februári 4,8 százalékról. Az energiaárak 0,9 százalékkal csökkentek tavaly márciussal összevetve, míg februárban még 13,7 százalék volt az éves szintű emelkedés. Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció 5,7 százalék volt márciusban a februári 5,6 százalék után.

A magyarországi adatokról kedden számoltunk be a KSH nyomán: az infláció januárban 25,7 százalékos volt, az átlagkereset veszített az értékéből, a reálkereset 7,6 százalékkal csökkent egy év alatt. Pesszimistán látja a magyar gazdaság helyzetét a GKI Gazdaságkutató, szerintük aligha lesz egy számjegyű infláció idén.