„Klubrádió
A lényeg

Az EU kidobta a fideszes alapítványi egyetemeket a támogatotti körből

9/01/2023 07:30

Mivel az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi működtetésű egyetemeket, egyelőre kihagyják azokat az EU egyes oktatási- és kutatási projektjeiből – írja a Népszava. Ez azt jelenti, hogy ezek az "alapítványi" vezetésű egyetemek nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból sem.

Erről az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai már december végén értesítették a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat. A 21 magyarországi alapítványi egyetem többsége mostanáig jelentős támogatásokban részesült, és 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban 40,45 millió eurónyi értékben.

Az ok, hogy ezeknek az alapítványi fenntartású egyetemeknek a működési modellje "nem biztosította a közösségi források átlátható kezelését, ugyanis sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak rájuk".

Például magasrangú politikai tisztségviselők is bekerülhetnek az alapítványok vezető testületeibe, a kuratóriumokban főként fideszes politikai kinevezettek ülnek, akik teljhatalmat élveznek az egyetemek irányításában, ezért a kiszervezett egyetemektől egyelőre megvonták a jelzett támogatást.