„Klubrádió
A lényeg

Az EMMI nem adja ki a lélegeztetőgép-biznisszel kapcsolatos információkat

8/10/2021 09:25

| Szerző: Klubrádió

A Transparency International nemrég közérdekű adatigényléssel fordult az EMMI-hez, hogy adják ki a lélegeztetőgépek eladásáról szóló adatokat, amire egyébként a törvény is kötelezi őket.

Még márciusban kérte fel Orbán Viktor Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetőjét, hogy készítse elő az állami pénzből vásárolt, azóta is raktárakban porosodó lélegeztetőgépek továbbértékesítését, és ehhez gyűjtse össze a kívánt adatokat.

Transparency International ezeket az adatokat szerette volna megtudni, de az EMMI megtagadta a kérést, arra hivatkozva, hogy erre a különmunkára – a kért információk összegyűjtésére – nem kötelezhető a minisztérium.

A külügyminisztérium még 2020 októberében megróbált túladni a feleslegesen beszerzett nagy mennyiségű lélegeztetőgépen, de ez nem sikerült, egy darabot sem adtak el – ezt a TI egy korábbi adatigényléséből tudta meg. Idén márciusban ugyanezt a feladatot átvette az EMMI, de az akció sikeréről nem tudni számokat, mert ezeknek az adatoknak a kiadására nem hajlandó Kásler minisztériuma. 

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője a 24.hu-nak azt mondta, nem hagyják annyiban az ügyet, bírósághoz fordulnak a közérdekű adatok kiadásáért.

Egyébként tavasz óta „a stratégiai raktárkészleten felüli” lélegeztetőgépekat diplomáciai ajándékként használja a kormány a világ különböző országai felé.