„Klubrádió
A lényeg

Az egyszülős családokat segítő javaslatot nyújtott be Szél Bernadett

30/06/2021 15:40

| Szerző: Klubrádió

Három módosítást tartalmazó javaslatot nyújtott be a népjóléti bizottságnak Szél Bernadett. Bár a kormány kísértetiesen hasonló törvényt hozott, mint amilyen javaslatot 2017-ben terjesztett be a politikus, rengeteg hiányossága van. A fideszes többségű bizottság minden javaslatát elvetette.

"Idén nagy elánnal harangozta be a kormány, hogy segít az egyszülős családokon, rendezi a tartásdíjak kérdését. Volt honnan meríteniük, ugyanis a 2017-es 10 pontos egyszülős törvényjavaslatom része volt az állami tartásdíj igénylésének gyorsítása, a hozzáférés bővítése, a díj megemelése, és a folyósítás hosszabbítása – akkor azt leszavazták, a komplett csomaggal együtt" – írja Facebookon közzétett posztjában Szél Bernadett.

A független országgyűlési képviselő azt is hozzátette, hogy évek óta foglalkozik az egyszülős családok megsegítésével. 

Szél Bernadett szerint a törvény kísértetiesen hasonlít arra a törvényjavaslatra, amelyet ő maga nyújtott be 2017-ben, és amelynek célja az állami tartásdíj igénylésének gyorsítása, a hozzáférés bővítése, a díj megemelése, és a folyósítás hosszabbítása volt. Akkor leszavazták Szél Bernadett javaslatát.

A független képviselő szerint bár mostani törvény 10 éves adósságot törleszt, egy sor más intézkedéssel ki kellene bővíteni, Szél ide sorolja a megemelt családi pótlékot, a nagycsaládos-kedvezmények egyszülősökre való kiterjesztését, munkahelyi kedvezményeket, előnyben részesítést szociális bérlakás-igénylésnél, rugalmas gyermekellátási formákat, ezekre javaslatot is tett korábban.

A hvg.hu képviselő a mostani törvényhez benyújtott három módosítást.

"Javasoltam, hogy a Fidesz által 2012-ben bevezetett bölcsődei gondozási díjat töröljék el az egyszülősök esetében is, terjesszék ki rájuk az óvodai és iskolai étkeztetésre vonatkozó kedvezményeket, és hosszabbítsák meg az állami tartásdíj időtartamát a tankötelezettség korhatáráig – mert a 3 éves maximum teljesen indokolatlan. A gyermekkel kapcsolatos megélhetési költségek nem szűnnek meg 3 év után, ahogy az állam gyermekvédelmi kötelezettsége sem" – írta Szél, hozzátéve, hogy ezeket mind leszavazta a népjóléti bizottság kormánypárti többsége.

"Nemet mondtak a bölcsődei díj eltörlésére, a nagycsaládos kedvezmények kiterjesztésére, az állami tartásdíj meghosszabbítására. 350 ezer család megsegítésére, akiknek közel fele van kitéve a szegénység kockázatának. Így védi a gyerekeket a Fidesz. Én meg tudom, hol van még adósságunk az egyszülők irányába, és törleszteni is fogjuk. Mert minden gyermek egyenlő. És speciel nem Mészáros szállodáira akarunk adózni, hanem mondjuk azért, hogy minden, tényleg minden család és gyermek tisztességgel tudjon boldogulni" – írta a független képviselő.

2016-ban, akkor még az LMP társelnökeként a népjóléti bizottságnak javasolta a párt, hogy emeljék meg az egyedülálló szülőknek járó családi pótlékot (13 700 forint volt akkor, 2021-ben ez az összeg 25 900 forint).