„Klubrádió
A lényeg

Az egyéb kötelező védőoltások segíthetnek a COVID ellen is

6/09/2021 09:47

| Szerző: Klubrádió

A kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina és a diftéria, tetanus, valamint pertussis elleni védőoltás (Di-Per-Te) egy friss kutatás szerint hozzájárulhat a COVID-19 elleni védekezéshez – írja a Medicalxpress. Ezek az oltások keresztreaktív memória T-sejtek kialakulásához járulhatnak hozzá, amelyek a koronavírus-fertőzés során is támadásba léphetnek. Ezek a keresztreaktív T-sejtek képesek olyan antitesteket gyártani, amelyek a vírusok felületén található fehérjékre reagálnak – többek között akár a SARS-CoV-2 víruson lévőkre is.

Azok között, akik legalább egyet megkaptak a két vakcina közül, lényegesen kisebb volt az esélye annak, hogy intenzívre kerülnek koronavírus-fertőzés miatt. A kutatók megjegyezték, hogy bár korábbi kisebb kutatások is felfedezték már ezt a kapcsot, most erősek a bizonyítékok: az alapkutatásuk és az epidemiológiai kutatásuk is erre mutat.

Védőoltást kapnak kisgyerekek és a diákok Nyíregyházán
Nyíregyháza, 2019. szeptember 26. Mumpsz, kanyaró és rózsahimlő elleni MMR emlékeztető oltást készül beadni egy orvos hatodik osztályos diáknak a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában 2019. szeptember 26-án. MTI/Balázs Attila
 
 

A szakértők megjegyezték, hogy a járvány alatt sok helyen visszaesés volt a gyerekek vakcinázásában más betegségekre, ez a kutatás is azt mutatja, hogy ezt a tendenciát meg kell állítani, és a gyerekeket világszerte oltani kell mindkét vakcinával – írja a 24.hu.