„Klubrádió
A lényeg

Az Autóklub szakértőket kérdez a Lánchíd forgalmi rendjéről

16/05/2023 16:30

| Szerző: Klubrádió

"Olyan megoldás szükséges, mely nem hozza vissza az eredeti torlódásos állapotot, de a másik szélsőséget, az üres híd állapotát sem tartósítja" – írták.

"Tegyük lehetővé, hogy a Lánchíd élhető és környezetbarát forgalmi rendjét független szakértők határozzák meg" – írta keddi közleményében a Magyar Autóklub.

Az autóklub amellett, hogy kifogásolja "a Budapesti Lakógyűlés szavazás kérdésfeltevésének módját, a Lánchíd forgalmi rendjével kapcsolatban az okos kompromisszumot" támogatják. "Olyan megoldás szükséges, mely nem hozza vissza az eredeti torlódásos állapotot, de a másik szélsőséget, az üres híd állapotát sem tartósítja, nem terheli értelmetlenül a környező úthálózatot és a környezetet" – írták.

Mint ismert, a Lánchídon jelenleg kizárólag autóbuszok, biciklisek és taxik közlekedhetnek, a BKK pedig fenntartaná ezt a forgalmi rendet a híd őszre ígért átadása után. Karácsony Gergely főpolgármester is a szelíd közlekedés mellett érvelt a Klubrádióban hétfőn.

Az autóklub támogatják ugyan, hogy a buszok és a biciklisek ne a dugóban araszoljanak, viszont ehhez a híd használatának "finomhangolása" szükséges szerintük: "hajthassanak be úgy a civil autók, ami még nem jár torlódással. Indítványozzuk, hogy a behajtásra jogosultak körére és a forgalmi rend részleteire független szakmai testület adjon javaslatot".

Az autóklub szerint szavazásban kell feltenni a kérdést, hogy „közlekedhessenek-e autók a Lánchídon”, igaz, azt nem határozták meg, hogy pontosan kiket és hogyan szavaztatnának meg a kérdésben.

Ezzel együtt keddi közleményükben felkérték a Magyar Mérnöki Kamarát, a Magyar Urbanisztikai Társaságot, a Közlekedéstudományi Egyesületet, a Magyar Útügyi Társaságot és a Budapesti Műszaki Egyetemet, „hogy a delegáltjaikból alakított független szakmai testület útján határozzanak meg olyan élhető kompromisszumos megoldást, mely környezetkímélő és a közlekedés minden résztvevőjének egyaránt megfelel”.

(via hvg.hu)