„1%
A lényeg

ÁSZ: Káslerék hanyagsága miatt a sporttámogatások egy részét másra fordíthatták

20/06/2022 13:41

Az egykori fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszék szerint 2020-ban nem megfelelő módon látta el ellenőrző feladatát az egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az Állami Számvevőszék elemzése az állami sporttámogatásokra vonatkozik. Megállapították, az Emmi nem járult hozzá a központi költségvetésből származó sportcélú támogatások céljainak eléréséhez, írja a Telex.

2020-ban a központi költségvetésből 125 milliárd forintot költöttek sport célú támogatásokra, állapította meg az ÁSZ, de az Emmi az állami sportcélú támogatások felhasználására és elosztására vonatkozó rendeletekben foglalt előírások ellenére nem ellenőrizte minden esetben a támogatás jogszerű és cél szerinti felhasználását igazoló bizonylatok létezését, ezáltal a kedvezményezett szervezet által benyújtott összesítő elszámolással való egyezőségének meglétét.

Az ellenőrzött bizonylatok esetében nem minden esetben érvényesítette azok darabszámára, értékére, hitelességi kellékeire vonatkozó előírásokat, írja a Telex. Sőt, az Emmi elfogadott olyan bizonylatokat is, amelyeken nem tüntették fel, hogy a bizonylaton szereplő összegből mennyit számoltak el a hivatkozott támogatási szerződés terhére.

Az Emmi nem igazolta, hogy a közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzések vonatkozásában minden esetben meggyőződött arról, hogy a közbeszerzést lebonyolították-e.

„A sportegyesületeknek, sportszövetségeknek adott költségvetési támogatások felhasználását igazoló bizonylatokat érintő kontrollok nem megfelelő működtetése fokozta az állami források céltól eltérő, jogszerűtlen felhasználásának bekövetkezési lehetőségét, így nem teljesült az integritás követelménye”.