„Klubrádió
A lényeg

Amerikában okézták le a kínai vakcinát

27/05/2021 08:48

| Szerző: Klubrádió

A két dózis Sinopharmból 72,8 százalékos, illetve 78,1 százalékos hatékonysággal véd a súlyos tünetek kialakulásától.

Az Amerikai Orvosi Kamara szaklapja szerint a Sinopharm-vakcina hatásos és biztonságos. Erről Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára írt a Facebook-oldalán csütörtökön.

A tudományos szaklap egyben közölte a kínai Sinopharm-vakcina teljes dokumentációját, amit Magyarországon nem sikerült bemutatni. Ez azt jelenti, hogy a WHO után az Egyesült Államok orvosi kamarája is igazolta az oltóanyag hatásosságát.

A régóta várt tanulmány a kínai vakcináról  a fázis III. vizsgálatának eredményeit ismerteti, írja a Telex. Eszerint az inaktivált vírusból készült vakcina két dózisa 72,8 százalékos, illetve 78,1 százalékos hatékonysággal véd meg a súlyos tünetek kialakulásától.

A vizsgálatban 40 832 önkéntes vett részt az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Egyiptomben és Jordániában. Magyarországon 1,5 millió ember kapta meg a kínai oltást eddig.

Menczer azt írta, hogy „az oltásellenes magyar baloldal hónapokon keresztül támadta – és egyébként támadja ma is – a kínai vakcinát. Hónapokon keresztül hazudoztak, azt is mondták például, hogy a kínai vakcinának nincs meg a teljes dokumentációja”.  Hát ez Magyarországon tényleg nem derült ki.