„Klubrádió
A lényeg

Amerika biztonságosan menekítheti a civileket Afganisztánból

18/08/2021 09:12

| Szerző: Klubrádió

A kabuli nemzetközi repülőtéren történtek után mintegy 6000 katona biztosítja rendeltetésszerű működését, és a kimenekítést. Az amerikai hadsereg eddig több mint ötezer embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai személyzetet és mindegy kétezer afgán menekültet is a katonai repülőgépek segítségével.

A tálibok beleegyeztek abba, hogy biztonságos elvonulást engedélyeznek Afganisztánból az amerikaiak által irányított kimenekítéshez csatlakozni igyekvő civileknek – közölte Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kedden, bár az amerikaiak, afgán szövetségeseik és mások evakuálásának befejezésére vonatkozó menetrendet még ki kell dolgozni az ország új vezetőivel – írja az MTI alapján a Telex.

Jake Sullivan elismerte, hogy egyes civilek távozása ellenállásba ütközött, amikor megpróbálták elérni a kabuli nemzetközi repülőteret. Azt mondta ugyanakkor, hogy nagyon sokan elérték a repülőteret, és a többiek problémáját megvitatják a tálibokkal, akiknek vasárnapi gyors hatalomátvétele káoszt okozott a kabuli repülőtéren.

Afgán konfliktus
 
Kabul Fotó: MTI/EPA
 

A Pentagon tisztviselői azt mondták, hogy a hétfői kényszerszünet után a légi szállítás ismét beindult, és az időjárási problémák ellenére felgyorsult, ezzel egy időben rendszeres az egyeztetés a tálib vezetőkkel.

További amerikai katonák érkeztek, és továbbiak vannak úton, így várhatóan összesen több mint 6000 fő vesz részt a repülőtér biztosításában az elkövetkező napokban.

A külügyminisztérium arról számolt be, hogy John Basst, volt afganisztáni nagykövetet a kabuli evakuálási művelet irányítására küldik. A Pentagon pedig azt közölte, hogy Christopher Donohue vezérőrnagyot, a hadsereg különleges műveleti tisztjét, a 82. légideszant hadosztály jelenlegi parancsnokát vezényli a repülőtéri biztonsági műveleteinek vezetésére.

Az amerikai hadsereg eddig több mint ötezer embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai személyzetet és mindegy kétezer afgán menekültet is a katonai repülőgépek segítségével – közölte kedden a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője.