„Klubrádió
A lényeg

Akadályozná a magyar kormány az uniós fellépést az Iszlám Állam ellen

30/06/2021 11:01

| Szerző: Klubrádió

Az EU terrorellenes katonai missziójáról szóló szöveget nem akarja jóváhagyni a magyar kormány a szövegben szereplő "gender" kifejezés miatt.

Július 12-én kellene jóváhagyniuk az uniós külügyminisztereknek az Európai Unió katonai misszióját, amely mozambiki csapatok támogatását és kiképzését szolgálná az afrikai államban – írja a hvg.hu.

Mozambik északi részén, Cabo Delgado tartományban 2017 óta egyre erősebbek az Iszlám Államhoz kötődő felkelők, legutóbb áprilisban tucatnyi civil veszítette életét egy támadásban. Jelenleg portugál katonák képzik ki a mozambiki rendfenntartó erőket, ehhez szeretne az EU további támogatást nyújtani. A témáról szerdán tárgyalnak az EU-hoz akkreditált nagykövetek.

A portál a Politico birtokába jutott egy dokumentumra hivatkozik, amelyben a magyar kormány kifogásolja, hogy a szövegben szerepel a "gender" kifejezés. Az állásfoglalás rögzíti: "A nők és férfiak közötti egyenlőség alapvető jogként szerepel az Európai Unió alapszerződéseiben. Magyarország biztosítja a nők és férfiak közötti egyenlőséget a magyar jogrendszer keretein belül, összhangban a nemzetközileg kötelező erejű emberi jogi eszközökkel, valamint az Európai Unió alapvető értékeinek és elveinek keretein belül."

Nem ez az első eset, amikor a "gender" - és az LMBTQ – kifejezések használata miatt a kormány szabotálta az uniós működést. Tavaly Magyarország nem támogatott egy uniós állásfoglalást, amely szerint az EU-nak tiszteletben kell tartania és elő kell mozdítania a nemek közötti egyenlőséget és fel kell lépni a hátrányos megkülönböztetéssel szemben. Májusban a portói szociális csúcstalálkozón ismét előkerült ez téma, akkor Orbán Viktor ezt mondta: "Mi, keresztények, a gendert ideológiailag motivált kifejezésnek tekintjük, amelynek jelentése egyáltalán nem tisztázott."

Orbán szerint a helyes szóhasználat a férfiak és a nők közötti egyenlőség, ennek ellenére az elfogadott dokumentumokban a "gender" kifejezést használták.