„Klubrádió

A WHO engedélyezte a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását

7/05/2021 18:15

| Szerző: Klubrádió

Jóváhagyta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus ellen kifejlesztett kínai Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását pénteken. Ez az jelenti, hogy hatodik vakcinaként a Sinopharm is része lehet a WHO globális oltási programjának, a Covax-nak, amelyben szegényebb országoknak juttatnak el vakcinát. 

A sajtótájékoztatón a WHO főigazgatója elmondta, hogy a Sinopharmmal együtt már hat oltóanyagnak adták meg a vészhelyzeti engedélyt. Az állásfoglalás annak elismerését jelenti, hogy a vakcina hatásos a koronavírus elleni védekezésben. Ezzel a kínai oltóanyag bekerülhet a Covax-programba, amely révén a szegényebb országok jutnak szervezett módon koronavírus elleni oltáshoz – írja a Telex.

Magyarországon a tömeges oltási programba február 24-én kapcsolódhatott be a Sinopharm, amelyet a magyar hatóságok jóváhagytak. Bár Kínai kutatók még mindig nem tették független kutatóintézetek számára hozzáférhetővé a III. fázisú klinikai tesztek eredményét, a WHO már hozzáférhetett az adatokhoz. 

A héten a WHO szakértői csoportja már elkészítette állásfoglalását a Sinopharmról: eszerint a szer hatékony lehet a 18-59 évesek körében, ám abban már kevésbé bizonyosak, hogy körükben alacsony a súlyos mellékhatások kockázata. Ez a kockázat az állásfoglalás szerint még magasabb a Sinopharmmal oltottak esetében a 60 év feletti korcsoportban – írta összegzésében Dobson Szabolcs gyógyszerész, megjegyezve, hogy Magyarországon az idősebbek körében is alkalmazzák a kínai oltóanyagot – emlékeztetett a hvg.hu.

A New York Times cikke szerint a jövő héten dönthet a WHO egy másik kínai vakcina, a Sinovac engedélyezéséről. 

(Kiemelt kép: MTI/Mészáros János)