„Támogassa
A lényeg

A tőzsdei árak zuhannak, mi azonban drágán veszünk gázt

31/10/2022 14:39

| Szerző: Klubrádió

Amikor 2021 telén a holland TTF gáztőzsde árai magasan voltak, a Gazpromtól olcsóbban vehetett gázt Magyarország. Most azoban amikor a piaci árak bezuhantak, a Gazprom a két hónappal korábbi magas piaci áron adja a gázt Magyarországnak.

Immár a magyar kormány sem állítja, hogy az orosz Gazpromtól vásárolt gáz olcsó lenne, az új narratíva arról szól, hogy legalább van – írja a hvg.hu.

Az orosz vállalattal kötött szerződés egy képlet szerint határozza meg az éppen aktuális árat – amely 2 hónappal követi a tőzsdei gázárakat. Miközben a tőzsdei árak nagyot zuhannak, Magyarország a két hónappal korábbi tetőző árakat kénytelen megfizetni.

A portál idézi a G7 elemzését is, amelyből kiderül, hogy ez az árazási gyakorlat azt jelenti, hogy amikor tavaly emelkedett a gáz ára, akkor valóban jó ideig olcsóbban kaptuk azt az oroszoktól, mintha a piaci áron vásároltunk volna. A legnagyobb különbség valamikor december utolsó napjaiban lehetett. Abban a hónapban az orosz gáz köbméterenként átlagosan 220 forint körüli áron érkezett az országba, miközben a tőzsdei jegyzések néhány napig átszámolva 900 forint/köbméter környékén is jártak.