„Klubrádió
A lényeg

A tanárok azt kérik Novák Katalintól, ne írja alá az új köznevelési törvényt

26/05/2022 07:47

| Szerző: Klubrádió

A kedden elfogadott javaslat törvénybe foglalná a pedagógussztrájkot ellehetetlenítő rendelkezéseket.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az szeretné, ha a köztársasági elnök elküldené a törvénymódosítást az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra.

"Magyarország Alaptörvénye a köztársasági elnök számára lehetőséget ad előzetes normakontroll kezdeményezésére, amennyiben a törvényt vagy annak valamely rendelkezését az Alaptörvénnyel ellentétesnek tartja. Ekkor a törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára az Alkotmánybíróságnak elküldi" – írták közleményükben.

A PDSZ és a PSZ újabb, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett március 16-tól. Ezt április 1-én felfüggesztették az új kormány megalakulásáig. Orbánnak címzett levelükben most azt írják, a sztrájk felfüggesztésekor a nyilvánosságnak is bejelentették, hogy az egyeztetést az új kormány megalakulása után folytatják, és amennyiben nem sikerül rövid időn belül megállapodásra jutniuk, a márciusi, határozatlan időre meghirdetett sztrájkot is folytatják. A követelések nem változtak:
– A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a Kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
– Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!
– A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.

(24.hu, 444.hu)