„Klubrádió
A lényeg

A tálibok menni ENSZ! - Fel is akarnak szólalni

22/09/2021 07:05

| Szerző: Klubrádió

Megszokhattuk már azokat a képeket, amelyeken gépkarabállyal az oldalukon tálibok vizibicikliznek, vagy éppen dodzsemeznek, amikor éppen nem a lakosságot sanyargatják, de most valami egészen új dologra készül az Afganisztánt visszafoglaló tálib politikai vezetőség: fel akarnak szólalni az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának csúcsszintű általános vitáján.

Amír Hán Muttakinak, az afganisztáni tálibok ügyvivő kormányának külügyminisztere levélben az Afganisztáni Iszlám Emirátus külügyminisztériumának nevében kért lehetőséget a részvételre a világszervezettől. Azt írta, hogy Asraf Gáni afgán elnököt megbuktatták, külföldre menekült, személyét más országok nem ismerik el államfőként, és egyben megkérdőjelezték Afganisztán eddigi ENSZ-nagykövetének felhatalmazását.

Afgán konfliktus
 
Afgán konfliktus
 
Kabul, 2021. szeptember 14. Amír Hán Muttaki, az új, tálib vezetésű afgán kormány külügyminisztere sajtóértekezletet tart Kabulban 2021. szeptember 14-én. MTI/EPA
 

 

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő elmondta, a levelet Gulám Iszaczai afgán nagykövet szeptember 15-én továbbította António Guterres ENSZ-főtitkárnak. Az üzenethez mellékelték a New Yorkba küldeni kívánt tálib delegáció névsorát is. Guterres szeptember 20-án aztán kapott egy második levelet is Muttaki aláírásával, amelyben a tálibok közölték, hogy részt kívánnak venni a csúcsszintű általános vitán is.

Dujarric elmondta, hogy a tálibok megvonták Gulám Iszaczai megbízatását és helyére Szuhail Sahín korábbi tálib szóvivőt nevezték ki.