„Támogassa
A lényeg

A szélsőjobbos Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztást

20/11/2023 06:36

| Szerző: Klubrádió

Az előzetes eredmények szerint a szélsőjobboldali libertárius, botrányos kijelentéseiről elhíresült Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztás második fordulóját. Milei 10 ponttal győzte le a kormányzó peronisták jelöltjét. 90 százalékos feldolgozottságnál 56 százalékkal vezet.

A klímatagadó Milei azt nyilatkozta, ma kezdődik Argentína újjaépítése, "Argentína visszatér a világba arra a helyre, amelyet soha nem lett volna szabad elveszítenie. Vállvetve fogunk dolgozni a szabad világ minden nemzetével, hogy segítsünk egy jobb világ felépítésében" – mondta.

Elnök- és parlamenti választások Argentínában
 
Javier Milei. Forrás: 
EPA-EFE/Ariel Alejandro Carreras
F
 

Milei – aki egy drarabig láncűrésszel kampányolt és radikális gondolatai között felbukkant a szervkereskedelem legalizálása is – azt is hozzátette, hogy az argentin pezó helyett az amerikai dollárt tenné meg az ország hivatalos pénznemének, és szerinte „fel kéne robbantani” a nemzeti bankot. Argentínában az éves infláció meghaladja a 140 százalékot, minden ötödik ember szegénységben él.

Donald Trump volt amerikai elnök azonnal gratulált az 53 éves Mileinek a győzelméhez, saját kampányszlogenét felhasználva azt írta: „Make Argentina Great Again!” Jait Bolsonaro brazil exelnök pedig úgy fogalmazott: „a remény ismét csillog Dél-Amerikában”. (A hvg és a Telex nyomán)