„Klubrádió
A lényeg

A romániai diszkriminációellenes tanács beidézi Orbánt

12/08/2022 19:36

| Szerző: Klubrádió

A román Nemzeti Liberális Párt politikusa rasszista és idegengyűlölő kijelentései miatt tett feljelentést Orbán Viktor ellen. Alexandru Moraru feljelentése nyomán beidézi a magyar miniszterelnököt az Országos Diszkriminációellenes Tanács.

Alexandru Muraru képviselő feljelentése nyomán beidézi Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) – írja a Transtelex Asztalos Csabára, a romániai szervezet elnökére hivatkozva.

A 444 összefoglalója szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei (Románia keleti, a moldáv határhoz közeli régiója) szervezetének elnöke a magyar miniszterelnök tusványoson tett "rasszista és idegengyűlölő kijelentései" miatt tett feljelentést.

Alexandru Muraru szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”. A politikus úgy véli, a magyar kormányfő diplomáciai mentessége a nyilatkozataira nem terjed ki, ugyanakkor a diplomáciai mentesség csak akkor illeti meg, ha hivatalos látogatáson tartózkodik az országban, nem magánlátogatáson, amint a tusványosi rendezvény esetében történt.