„Köszönjük,
A lényeg

A Néprajzi Múzeumban is cenzúráztak egy fotókiálltást

13/11/2023 06:23

| Szerző: Klubrádió

Fekete szalaggal kerítették le az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egy részét, ahol Claudia Andujar, a most 92 éves, félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisok hétköznapjait bemutatófotósorozatát mutatják be. Az 1967-es sorozatból a lap szerint egyetlen fotót állítottak ki, a többi kép a kivetítőn látható. A kiállítás középpontjában egyébként nem a homoszexualitás áll, hanem a brazil őserdőben élő janomami indiánok hétköznapjairól szól – írta a Népszava.

Az elkerített részt külön teremőr felügyeli. Azt nem tudni, hogy mikor szalagozták le a kiállítást. A múzeum honlapján ma már külön megjegyzik: „A kiállítás egy része csak 18 éven felüliek számára látogatható.”  Október 26-án még nem szerepelt ez a szöveg az oldalon – derül ki az internetről.

L. Simon Lászlót,  Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját múlt  hétfőn épp arra hivatkozva rúgta ki Csák János kulturális és innovációs miniszter, hogy a World Press Photo kiállítás három, melegeknek fenntartott Fülöp-szigeteki idősotthonban készült szociofotója miatt nem tiltották meg a látogatást a 18 éven aluliaknak.

„Bár nyilván pont a következetességet felesleges lenne számon kérni Csák János miniszteren, de gondolom, akkor most ott is tisztogatásba kezd” – írta L. Simon kirúgása után Ungár Péter, az LMP társelnöke Facebookon, és azt a fotót osztotta meg a Néprajzi Múzeum kiállításáról, amit az elmúlt napokban kordonnal vettek körbe.