„Köszönjük,
A lényeg

Buzizó papot tüntettek ki a Parlamentben

3/11/2023 14:38

| Szerző: Klubrádió

Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki Osztie Zoltánt, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosát és a Szociális Testvérek Társaságát a Patlamentben. A plébános a Klubrádiónak néhány éve azt mondta, "nem bélyegzem meg a buzikat, de betegek és provokatív az életformájuk".

A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át pénteken.

Az elismerést az indoklás szerint Osztie Zoltán több mint négy évtizedes hűséges és odaadó lelkipásztori tevékenységéért, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián és a közéletben végzett nemzetmegtartó, közösségteremtő, közösségépítő és keresztény ifjúságnevelő szolgálatáért,valamint Mindszenty József bíboros szellemi örökségének méltó ápolásáért kapta.

A 444.hu Osztie Zoltán közéleti aktivitását bemutatva felidézi, hogy a plébános részt szokott venni a CÖF rendezvényein; pár éve az az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 73. évfordulóján akart misét tartani Horthy Miklósért és menyéért; a Hír Tv-ben csak buzi zászlóként hivatkozott a szivárványos zászlóra; egy évvel később a KDNP lapjában pedig már arról beszélt, hogy „az LMBTQ-lobbi emberei terroristák”; Orbán Viktort pedig szívesen méri Szent Istvánhoz, valamint azt is mondta róla: „Isten ajándéka, aki fáklyaként jeleníti meg a világ világosságát”.

Osztie Zoltán katolikus pap még 2020-ban nyilatkozott a Klubrádiónak hírhedtté vált kijelentéseivel kapcsolatban. Elmondta, a „buzi” kifejezést azért használja, mert nyíltan akar beszélni; a homoszexualitást nem az emberekkel született adottságnak, hanem szerzett hajlamnak és beteges életformának tekinti. Ugyanakkor nem az egyes emberek méltóságát vonja kétségbe, hanem „egyfajta magamutogatásról és provokációról” mond ítéletet – közölte, műsorvezetőnk, Bolgár György ellenvetései mellett.