„Köszönjük,
A lényeg

A Mi Hazánk tíz újabb választási törvénymódosítót nyújt be

4/12/2023 15:04

| Szerző: Klubrádió

Tíz újabb választási törvénymódosítást nyújt be a Mi Hazánk az Országgyűlésnek – jelentette be a szélsőjobboldali párt alelnöke, Novák Előd. Alig két hete már nyújtottak be javaslatokat, amiket a Fidesz gyorsan napirendre is vett, múlt csütörtökön rendkívüli ülést tartottak a témában.

Novák Előd hétfőn felsorolta, hogy min változtatnának: elsőként közölte, hogy a választójogot írni-olvasni tudáshoz kötnék. Erre szerintük azért van szükség, mert „az analfabéta szavazók” voksát lehet a legkönnyebben megvásárolni. Azt mondta, hogy azon logika mentén, hogy a jogosítvány megszerzésekor is elvárják az írni-olvasni tudást, ugyanígy kellene lennie a választójognál is.

Törvényileg tiltanák a szavazatvásárlást és a láncszavazást, ahogy a szavazók szervezett szállítását is. Novák kitért arra, hogy a cigányság körében az analfabetizmus „általános jelenség”, ezért náluk elterjedtebb az is, hogy megvásárolják a szavazataikat. Újságírói kérdésre elmondta, hogy nem etnikai alapon különböztetné meg a választókat a törvény, de ettől még szerinte igaz, hogy az írni-olvasni tudás hiánya a cigányság körében jóval magasabb. Novák Elődöt egyébként nemrég 5,2 millió forintra büntették a Parlamentben cigányellenes szóhasználata miatt.

A szélsőjobbos párt eltörölné a képviselők mentelmi jogát, meg akarják teremteni a „visszahívhatóság” intézményét, itt Novák brit és szlovák példákra hivatkozott. 

A Mi Hazánk kötelezővé tenné a politikusoknak azt is, hogy nyilvánosságra hozzák, milyen állampolgárságuk van. Novák Előd "felháborítónak" nevezte, hogy Márki-Zay Péterről csak miniszterelnök-jelöltnek választása után derült ki az, hogy kanadai állampolgársággal is rendelkezik.

Törvényileg szabályozná a Mi Hazánk, hogy a köztársasági elnököt a főpolgármesterhez hasonlóan közvetlenül lehessen választani. Novák olyan törvényjavaslat benyújtását is bejelentette, ami előírná, hogy a pártoknak muszáj lenne programot hirdetnie választások előtt, illetve kötelezné őket a vitára is.

A média kiegyensúlyozottsága érdekében azt is javasolják, hogy a Médiatanácsban ellenzéki képviselők is helyet kapjanak, ne csak a kormány képviselői.

Novák azt is elmondta, hogy már az igazságügyi bizottság keddi ülésén napirendi pont lesz az a Mi Hazánk állampolgárságos javaslata.

A Mi Hazánk egyik, nemrég benyújtott javaslatával már a bő fél év múlva esedékes önkormányzati választásra visszaállítanák a listás választási rendszert Budapesten, de a listaállításhoz enyhébb feltételeket támasztanának, mint 2014-ig, amíg ehhez hasonló rendszer volt hatályban. Eszerint a Fővárosi Közgyűlésbe a kerületi polgármesterek helyett a pártlistákon szereplő jelöltek ülnének be. A fideszes képviselők csütörtökön a parlament igazságügyi bizottságában megszavazták, hogy tárgysorozatba vegyék ezt a javaslatot, majd vita is volt róla, bár ezen nem vettek részt. A KDNP-s Nacsa Lőrinc viszont felszólalt, igaz, utána röviddel távozott is. Azt mondta, akár készen is állnak támogatni az önkormányzati választás szabályainak átírását.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Klubrádiónak elmondta: szemfényvesztésnek tartja a javaslatot. A szakember szerint a Mi Hazánk valójában csak azért nyújtotta be a most megnevezett pontokat, hogy eltereljék a figyelmet azokról a javaslatokról, amiket korábban vittek a parlament elé, és amelyek jelentősen megnehezítik az ellenzék helyzetét az önkormányzati választásokon a fővárosban.

2023. december 04. A lényeg (2023.12.04.) László Róbert
00:56
00:00

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt korábbi elnöke, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója a Klubrádiónak elmondta: ez a javaslat teljesen szembe megy a rendszerváltáskor kialakított alkotmányos struktúrával, ezért nem tartja elfogadhatónak. Mint mondta, a választójogi cenzus bevezetésével 100 évet mennénk vissza az időben.

2023. december 04. A lényeg (2023.12.04.) Fodor Gábor
01:05
00:00