„Köszönjük,
A lényeg

A Parlament is megszavazta Novák Előd ötmilliós büntetését cigányellenes szóhasználata miatt

26/09/2023 14:36

| Szerző: Klubrádió

A Parlament 148 igen, 10 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazta azt az 5 millió forintos büntetést, amit Kövér László házelnök rótt ki még a nyár elején Novák Elődre, a szélsőjobboldali Mi Hazánk képviselőjére.

Novák akkor nem fogadta el a döntést, fellebbezett, Kövér ezért a plenáris ülés elé vitte a kérdést, erről tartották meg a szavazást kedden. 

A szavazás érdekessége, írja a 444, hogy a Jobbik a néppártosodás meghirdetett programja és a nem túl békés pártszakadás ellenére együtt szavaztak korábbi tagjaikkal. A tíz nemmel szavazó listája így nézett ki:

  • Balassa Péter Jobbik
  • Bencze János Jobbik
  • Dudás Róbert Jobbik
  • Sas Zoltán Jobbik
  • Z. Kárpát Dániel Jobbik
  • Dr. Apáti István Mi Hazánk
  • Dócs Dávid Mi Hazánk
  • Dúró Dóra Mi Hazánk
  • Novák Előd Mi Hazánk
  • Szabadi István Mi Hazánk

A két tartózkodó Hadházy Ákos független és Ritter Imre német kisebbségi képviselő volt. Előbbi a 444 kérdésre (hogy miért tartózkodott), azt válaszolta:

"... csak azért járok be szavazni, mert Kövér belezsarolt (múltkor például az egészségügyi problémámról is papírt kért igazolásnak), viszont nem nagyon követem azt a színjátékot, ami a - szerintem - nem legitim módon létrejött parlamentben zajlik. Őszintén szólva nem voltam képben, hogy miért kapta a büntetést, bár sejtettem, hogy vállalhatatlan dolog miatt, hiszen a náci párt tagjának lenni önmagában is vállalhatatlan (ha bemegyek szavazni, két dolog miatt teszem azt állva: nyilván ez egy gyenge tiltakozás Kövér zsarolása és az tisztességtelen választás miatt, másrészt nem vagyok hajlandó egy náci mellé beülni.) De nem is érdekelt, mit mondott vagy csinált Novák, alapjaiban úgy gondolom, Kövér önmagának adott fegyelmi jogköre vállalhatatlan és törvénytelen, így az akkor is az, ha történetesen kivételesen egyetértek azzal, hogy Novák tette nem vállalható és egyáltalán nem akarom védeni."

Novák Előd egy májusi felszólalásában jutott el addig, hogy "a Facebook orwelli világának újbeszél nyelve a beteges polkorrektség jegyében számos programpontunkat sem engedi említeni a szegregációtól kezdve a cigánybűnözés elleni fellépésen át az LMBTQP-felvonulások betiltásáig”. A cigányok még egyszer szóba kerültek: „Tévedés az a megközelítés, hogy a magántulajdonban lévő Facebook azt tilt ki a felületéről, akit akar, mert ennyi erővel egy vendéglő- vagy diszkótulajdonos is kiírhatná, mondjuk igény volna rá, hogy »Cigányok nem léphetnek be!«”

Lezsák amúgy megköszönte a felszólalást, nem kifogásolta a cigányozást, csak az államtitkári válasz és Novák viszontválasza után kérte meg a Mi Hazánk képviselőjét, hogy „kerülje azt a konfliktusmezőt, hogy kimondja a cigánybűnözés kifejezést”. A válaszadó Répássy Róbert államtitkárnak pedig mindössze annyi kifogása volt, hogy nem értette, Novák miért hasonlította a cigányokat a Mi Hazánkhoz – olvasható a cikkben.

Emlékeztettek arra is, hogy bár az ötmilliós büntetés jelentős, volt több nagyobb is. A csúcstartó Jakab Péter, aki még jobbikos korában nevezte ficsúrnak Kövért és a fideszes képviselőket, 9,6 millió forintja bánta volna, de gyűjtést indított a pénz előteremtésére. Tordai Bencét pedig 8,2 millióra lett büntették, mert az ülésteremben odalépett Varga Mihály pénzügyminiszterhez és közben kérdéseket tett fel neki, amit a mobiltelefonján közvetített. A párbeszédes politikus is adakozásra kérte híveit.

(Kiemelt kép: Facebook)