„Klubrádió
A lényeg

A Mi Hazánk megvétózná a NATO keleti bővítését

5/09/2022 15:58

| Szerző: Klubrádió

A Mi Hazánk a NATO további bővítésének magyar vétóját szorgalmazza – jelentette be hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a párt alelnöke.

Novák szerint a katonai szövetség bővítése Oroszország határán a "világháború felé tett újabb lépés, provokáció” volna, míg a semleges zóna nemzetközi érdek is. A politikus azt állította, hogy nincsen problémájuk Finnországgal és Svédországgal, de az ő érdekük is, hogy a NATO-hoz való csatlakozásukkal ne szélesedjen a háborús konfliktus – írja a 24.hu.

Európa békéje és a törékeny egyensúly akkor biztosított, ha Oroszország és a NATO nem vagy csak alig határos egymással, mert van egy katonailag semleges úgynevezett pufferzóna – érvelt Novák Előd. Hozzátette, hogy eddig északon Finnország és Svédország, Közép-Kelet Európában pedig Ukrajna töltötte be ezt a szerepet.

Novák Előd átadta lemondó nyilatkozatát a Jobbik elnökség
Novák Előd
 Fotó: MTI/Kovács Attila
 

A képviselő szavai szerint az elmúlt fél évben látható volt, hogy az "ennek a pufferzónának a megszüntetésére, azaz Ukrajna globalizálására, a nyugati szövetségi rendszerbe való integrálására irányuló kísérlet automatikusan a másik fél durva reakcióját vonta maga után”. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy katonailag semleges legyen Oroszország szomszédsága, Finnország, Svédország, sőt Ukrajna és délebbre a többi volt szovjet tagköztársaság is – foglalta össze mondanivalóját a párt alelnöke.