„Támogassa
A lényeg

A magyarok harmada néha fűteni sem tud rendesen

29/12/2023 15:05

| Szerző: Klubrádió

Egy friss felmérés alapján az emberek negyedét a padlóra küldené akár csak egy 100 ezer forintos kiadás is.

Bár az előző negyedévhez képest nem történt jelentős elmozdulás, jól látszik, hogy a magyarok optimistábbak a tavaly év végi adatfelvételhez képest – foglalja össze Szegénységkutatás című vizsgálatának év végi eredményeit az Egyensúly Intézet. A negyedévente megjelenő kutatásában azt vizsgálják, hogy a magyaroknak egyéni szinten mekkora összegre van szükségük a szűkös, az átlagos szintű, illetve a gondtalan élethez. A 24.hu által összeírt eredmények meghökkentőek:

A legfrissebb adatfelvétel alapján a nyár óta fejenként havi nettó 250 ezer forintra lenne szükség a szűkös megélhetéshez. A megkérdezettek szerint az átlagos szintű megélhetéshez személyenként havi nettó 350 ezer forintra van szükség. A gondtalannak vélt életet a megkérdezettek havi nettó 600 ezer forint mellett tudják elképzelni.

Minden második válaszadó – házastársi vagy rokoni támogatás nélkül – nem tudja előteremteni a szűkös megélhetéshez szükséges nettó 250 ezer forintos összeget. 250 ezer és 350 ezer között a válaszadók 24 százaléka keres – vagyis a magyarok közel háromnegyedének (74 százalék) a jövedelme nem éri el az átlagosnak gondolt életvitelhez szükséges, 350 ezres szintet. 350 ezer és 750 ezer között 23 százalék keres, havi 750 ezer felett pedig 3 százalék.

Az emberek 25 százaléka úgy látja, nem tudna megbirkózni egy 100 ezer forintos, hirtelen keletkező kiadás fedezésével.

Decemberi hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bejelentette, a nettó havi átlagkereset majdnem elérte már a 390 ezret is. Az Egyensúly Intézet és a KSH eredményeit összevetve jól látszik, hogy az átlagkereset elfedi a valós állapotokat: noha a többség messze átlag alatt keres, az átlagot felhúzza a legjobban keresők bére.

A magyar társadalom nagyjából kétharmadának (62 százalék) továbbra is lesz annyi pénze a következő negyedévben, hogy kiegyenlítse a fűtésszámláját. A társadalom 35 százaléka azonban borúsabb körülményekről számolt be: a magyarok 6 százalékának egyáltalán nem, 29 százalékának pedig néha nem lesz rá lehetősége, hogy melegen tartsa az otthonát.