„Klubrádió
A lényeg

A magyar sajtó helyzetével foglalkozott az MSNBC

15/02/2023 17:54

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai MSNBC csatorna foglalkozott a magyar sajtó helyzetével. "Magyarországon az Orbán-kormány oligarchái a média mintegy 80 százalékára tették rá a kezüket, a maradék 20 százalék pedig kormányzati megbélyegzéssel, esetenként ellehetetlenítéssel néz szembe" – mondta műsorában Rachel Maddow, példaként említve a Klubrádió frekvenciájának megvonását.

Az MSNBC a többi között az Orbán-kormány esetével mutatta be, hogyan válik a média elfoglalása az autoriter rendszerek kiépítésének első lépésévé.

"Magyarországon az Orbán-kormány oligarchái a média mintegy 80 százalékára tették rá a kezüket, a maradék 20 százalék pedig kormányzati megbélyegzéssel, esetenként ellehetetlenítéssel néz szembe" – mondta műsorában Rachel Maddow, példaként említve a Klubrádió frekvenciájának megvonását.

Az Orbán-kormány tagadja, hogy egyeduralomra törne a médiában, de Orbán Balázs, aki a az MCC kuratóriumi elnöke azt mondta korábban: "Aki uralja egy ország médiáját, az uralja a gondolkodását is".

Riportjában Rachel Maddow általánosságban is foglalkozik a tekintélyuralmi rendszerek kialakításának mikéntjével, Magyarországgal illusztrálva a folyamatot. Felidézi az Orbán-kormány egyéb autoriter lépéseit, a CEU elüldözését, a magyarországi egyetemek nagy részének kiszervezését fideszes pártfunkcionáriusok vezette alapítványokba, az igazságszolgáltatás elleni támadásokat, a „gránitszilárdságú alaptörvény” rendszeres módosításait, valamint a változatos jogcímeken kikiáltott rendeleti törvényalkotást is – írja a Népszava.