„Klubrádió
A lényeg

A Kúria a józsefvárosi önkormányzat ellen döntött a Magyar Rádió ügyében

26/04/2024 13:41

| Szerző: Klubrádió

A Kúria Önkormányzati Tanácsa megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire helyi, józsefvárosi rendeletben kimondott változtatási tilalmat.

A most nem mellékesen kerületi polgármesternek induló Sára Botond hivatala azért akarta visszavonatni a kerületi rendeletet, mert a jogszabályok szerint változtatási tilalmat csak legalább telektömb nagyságú területre lehet elrendelni, nem egyes épületekre.

Emellett szerinte ez a rendelet nem is településrendezési feladatokat szolgál, ezért "a jóhiszemű joggyakorlás és kölcsönös együttműködés elvébe, illetve a jogok társadalmi rendeltetésének megfelelő gyakorlásába is ütközik."

Az önkormányzat szerint ellenben a változtatási tilalom "az érintett területre” írható elő, szövege nem mondja ki, hogy az érintett teljes területre, azaz telektömbre kellene vonatkoznia a tilalomnak. A kormányrendeletek sem zárják ki a változtatási tilalom elrendelésének lehetőségét, vagyis a képviselő-testület jóhiszeműen, a hatályos jogszabályok betartásával járt el, a változtatási tilalom sajátos jogintézményét a rendeltetésének megfelelően alkalmazta.