„Köszönjük,
A lényeg

A kormány már idén megvenné a repteret, akár egyedül is

19/10/2021 09:27

| Szerző: Klubrádió

A vevői oldal még karácsonyig szerződne, a kormány mellett a konzorcium tagja a Mol és az Indotek csoport. Az ár 4,44 milliárd euró. Orbán is megerősítette a híreket.

 

A Budapest Airport Zrt. megvásárlásáról már folynak egy ideje a tárgyalások. A kormány a végsőkig elhatározta magát, még idén nyélbe ütnék az üzletet. A konzorcium tagjai még a Mol és az Indotek csoport, de ha ők ki is szállnának a bizniszből, akkor a magyar állam akár 100 százalékban, egyedül is megvenné a repteretírja a Világgazdaság. Több kör után jelenleg 4,4 milliárd eurón áll az ajánlat, ami akár meg is felel a piaci árnak. 

A VG információi szerint „Nem repülőteret akarnak venni általánosságban, hanem ezt a repülőteret akarják megvenni, mert a felfogásuk szerint tarthatatlan, hogy az ország teljes mértékben kiszolgáltatott legyen a nemzeti repülőterét illetően külföldi szereplőknek.” A kormány fő kritikája, hogy a jelenlegi tulajdonosok kizárólag üzletet látnak a reptérben: "Ha hoz pénzt, jó, ha nem hoz, rossz, ha pedig nem eleget hoz, mindent elkövetnek azért, hogy eleget hozzon".

Koronavírus - Ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren
MTI/Balogh Zoltán
 
 

A korábban a Bloomberg által közölt ár nem a legfrissebb szám, mert a 4 milliárddal szemben már 4,44 millárd euróról van szó: "Úgy tűnik, közelebb került egymáshoz az eladói és a vevői oldal. Ha a külföldi tulajdonosok figyelemebe vesznek minden szempontot, az az érzésem, hogy ezen az árszinten valós az eladási szándékuk. Ez lehet az az összeg, amelyben meg fognak tudni állapodni a dolgok jelen állása szerint" – értékelte a helyzetet a VG forrása.

 

Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának hétfőn a szerbiai Ludason azt mondta, hogy az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes is visszavásárolni, és a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk tenni. A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat – tette hozzá.