„Köszönjük,
A lényeg

A kormány korrupcióellenes hatósága vizsgálja Süli János volt miniszter családi cégének támogatási ügyét

8/11/2023 14:40

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos független képviselő észrevette, hogy a kormány által EU-s nyomásra létrehozott korrupcióellenes szervezet, az Integritás Hatóság érdeklődni kezdett egy olyan gyanús ügyben, amely Süli János, a paksi bővítésért felelős volt miniszter családjához köthető.

Az ellenzéki politikus szerint az Integritás Hatóság hat beadványt küldött a Közbeszerzési Döntőbizottságnak a Süliék családi cégének 750 millió forintos EU-s projektje miatt. Hadházy a beadványok címéből arra következtet, hogy nem a törvénynek megfelelően választották ki az építő céget.

Az ügyet annak idején a 444.hu tárta fel és cikkük szerint Süliék valós üzleti tevékenységet nem folytató, családi alvó cége három pályázaton összesen 730 millió forint uniós támogatást nyert el egy romos szarvasmarhatelep felújítására, vágóhíd építésére, illetve takarmányozással kapcsolatos, a leendő telepen végzendő tudományos kutatásra. A romos Heves megyei birtokon azonban öt évvel a pénz átutalása után sem sem találhatók tehenek és a tudományos kutatás sem kezdődött el.

Hadházy korábban  is írt az ügyről, amit „Marha jó üzlet!”-ként jellemzett és az OLAF-hoz fordult miatta. Most pedig ellenőrizte a helyszínt és ő is azt találta, hogy öt évvel a pénz átutalása után sem látszik nyoma se felújításnak, se építkezésnek, se kutatási tevékenységnek.

Ami pedig az Intergritás Hatóság érdeklődését illeti, Hadházy feltette a kérdést: „Örüljünk? Működik az igazságszolgáltatás?” Azonban szerinte erre nincs ok: „Jaj, dehogy. Ha működne, nem a kamu antikorrupciós hatóság kaparhatná az ügyet, hanem a Süli család már régen bíróság előtt állna.“

A 444.hu friss cikkében emlékeztet: a közbeszerzési hatóság úgy kerül képbe, hogy Süliék cégének az építkezésre – mivel EU-s pénzről volt szó – magáncég létére is közbeszerzési eljárásban kellett vállalkozót keresniük. Ez a cég egyébként korábban korábban Haraszti Zsolt, a paksi fociklub ügyvezetőjének érdekeltsége volt.

A cikkben kitértek kitér arra is, hogy Süli János még kormányzati pozíciója előtt a fiára íratta a céget, Süli Balázs pedig visszautasította Hadházy értelmezését, miszerint az ügy a „21. századi feudalizmus" mintapéldája. Állítása szerint a tehenészet régi projektjük, az előkészítésén egy évtizede dolgoztak.

(via hvg.hu)