„Klubrádió
A lényeg

A kormány ellen-CEU-jánál 18-szor keresnek többet más egyetemekhez képest

10/08/2021 07:34

| Szerző: Klubrádió

Akár havi 10 000 euró ösztöndíjat is kaphat egy vendégoktató a kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumtól, írja az MCC honlapján található információkra hivatkozva a Telex. Az ösztöndíj legfeljebb egy évig tarthat, de van két hetes periódus is. Ebben a pénzben benne van az utazás, az egészségbiztosítás, egy esetleges vízum, lakhatás, irodahelyiség, részvétel külföldi konferencián és költőpénz is.

Az MCC-t a Telex a Fidesz ellen-CEU-jának nevezi, amit a kormány közpénzmilliárdokkal pumpált fel, amiből tavaly óta működteti az ösztöndíjprogramját. A Telex az Orbán Balázs által vezetett Fidesz-közeli elitképző vendégoktatói között olyanokat is talált, "akikkel kapcsolatban még az MCC-n elérhető leírás sem árulkodik meggyőző tudományos munkásságról. Az egyik vendégoktató például Benjamin Harris-Quinney, aki egy brit think tank vezetője, jelenleg pedig egy brit konzervatív bulvárlap, a The Daily Express publicistája".

A 35 év alatti fiatal oktatóknak is van 5 ezer eurós ösztöndíj lehetősége. A lap felhozza Urkom Aleksander, az ELTE adjunktusának korábbi posztját, amiben leírta, hogy „542 EUR (192 506 forint). Ennyit keres ma Magyarországon egy egyetemi adjunktus, doktori végzettséggel, folyamatos kutatói és publikálási kötelezettséggel”. Egy egyetemi tanársegéd, aki doktori iskolába jár, vagy már el is végezte azt, 147 477 forint nettót keres. Órabérben ez 883 forint, hangzott el az RTL Klub műsorában.

Ez az az egyetem, amely meghívta a múlt heti fesztiváljára Tucker Carlsont, a Fox News munkatársát, aki Orbán Viktorral egy interjút is készített.