„Klubrádió
A lényeg

A Knesszet megszavazta az igazságügyi reformot

24/07/2023 18:41

| Szerző: Klubrádió

Hiába a folyamatos tiltakozások és az izraeli ellenzék próbálkozásai, a jeruzsálemi parlament második, majd harmadik olvasatban is - azaz véglegesen - elfogadta a jobboldali koalíció igazságügyi reformjának egyik kulcselemét.

Hiába tüntettek hónapok óta százezrek a nagy vihart kavart törvényjavaslat ellen, a jeruzsálemi parlament második, majd harmadik olvasatban is - azaz véglegesen - elfogadta a jobboldali koalíció igazságügyi reformjának egyik kulcselemét – írja az Euronews.

Az úgynevezett felülvizsgálati törvény elejét veszi annak, hogy a bíróságok utólag,  "ésszerűségi" alapon felülvizsgálják a kormány és a miniszterek döntéseit, beleértve a kinevezéseket is. A jogszabály kritikusai szerint ezzel eltűnik a végrehajtó hatalom egyik kulcsfontosságú kontrollja, támogatói szerint azonban megengedhetetlen, hogy a nem választott bírói ág felülírja demokratikusan választott képviselők döntéseit.

Ez az első jelentős törvényjavaslat, amelyet a kormány igazságügyi reformja keretében elfogadtak.

A törvényjavaslatot 64 igen és 0 nem szavazattal fogadták el, az ellenzék mind a 140 módosítását elvetették, így az ellenzéki képviselők tiltakozásul bojkottálták a törvényjavaslat zárószavazását.

Netanjahu számára az igazságügyi reform azért különösen fontos, mert több olyan eljárás is zajlik ellene például korrupciós ügyek miatt, amik évek óta húzódnak különösebb eredmény nélkül, de akár letöltendő börtönbüntetéssel is végződhetnek a miniszterelnök számára.