„Klubrádió
A lényeg

A katolikus püspökök szerint nehéz helyzetbe hozza őket a tanáraik polgári engedetlensége

7/12/2022 15:50

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közölte: a sajtóból értesültek az egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlenségre hívó kezdeményezéséről. Szerintük a munkavégzés megtagadása vagy felfüggesztése "munkáltatóként nehéz helyzetbe hozza az egyházi fenntartókat", mert azok felelősséggel tartoznak a szülők felé, illetve az állam felé is el kell számolniuk, a köznevelési szerződésekben vállalt kötelezettségeik teljesítésével.

Kedden írtunk arról mi is, hogy a budapesti Piarista Gimnázium tanárai biztatják az elégedetlenkedő pedagógusokat. Állásfoglalásukban katekizmusra hivatkoznak, amely szerint az államopolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjen a hatalomnak, ha annak előírásai ellenkeznek az erkölcsi renddel.

 A 18 pedagógus közös közleménye szerint a pedagógusok sztrájkjogának májusi ellehetetlenítése az oka annak, hogy valódi munkabeszüntetés az oktatásban csak polgári engedetlenség útján lehetséges. „Legnagyobb tiszteletünket érdemlik azok a bátor kollégák, akik ezt eddig is vállalták. Szolidaritásunkat fejezzük ki mindazokkal, akiket az igazság miatti bátor kiállásukért retorzió ért” - utalnak a nyolc tanárra, akiknek a kirúgása után újabb tüntetések kezdődtek.

Erről beszélt Gégény István, a Szemlélek magazin igazgatója is a Klubrádióban hétfőn: szerinte az egyházi iskolák tanárainak nemcsak lehetősége van a polgári engedetlenségre, hanem kötelességük is ilyen helyzetben.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerdán közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy a sajtóból értesültek az egyházi iskolák tanárainak polgári engedetlenségre hívó kezdeményezéséről.

Szerintük a munkavégzés megtagadása vagy felfüggesztése munkáltatóként nehéz helyzetbe hozza az egyházi fenntartókat, mert azok felelősséggel tartoznak a szülők felé, illetve az állam felé is el kell számolniuk, a köznevelési szerződésekben vállalt kötelezettségeik teljesítésével.

Közleményükben kifejtik: noha tagjaik – vagyis a püspökök – tisztában vannak az oktatás és a pedagógusok jelenlegi nehéz helyzetével, ők továbbra is a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben.

„Reméljük, hogy a döntéshozók és a pedagógusok is mérlegelik ezt a helyzetet, és bölcs döntést hoznak. Nem mondunk le az oktatás és a pedagógusok általunk is ismert, nehéz helyzetének jelzéséről, hanem ebben a légkörben is kiállunk vállalt hivatásuk és a jogkövető, felelős állampolgári magatartás mellett” – fogalmaznak.

A közleményből kiderül, az egyházi vezetők még mindig abban bíznak, hogy kialakulhat olyan szakmai párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok szakmai szervezetei között, amely előreviszi az oktatás és nevelés ügyét és hosszú távú stabilitást biztosít annak. Ennek érdekében – mint írják – képviselőik révén folyamatosan részt vesznek többek között a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, a Szakképzési Innovációs Tanács és a Köznevelési Tudományos Tanács munkájában.

Erőfeszítései keretében a Püspöki Konferencia a Katolikus Pedagógiai Intézettel közösen a jövő év elejére országos szakmai tanácskozást szervez a témában – közölték.