„Klubrádió
A lényeg

A Hamász túszainak szabadon bocsátásáért tartottak néma demonstrációt Budapesten

26/10/2023 18:08

| Szerző: Klubrádió

Nem mondtak beszédeket a csütörtök délután, a Vörösmarty téren zajló "Nincsenek szavak" elnevezésű demonstráción, ahol fél ötig körülbelül száz ember gyűlt össze. A szolidaritási rendezvényt a Héber és Izraeli Kulturális Központ, a Bálint Ház, illetve az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár (Csányi5) szervezte a Hamász terrorszervezet által elhurcoltak és fogvatartottak szabadon bocsátásáért – írta a Telex.

 
"Nincsenek szavak" demonstráció a Vörösmarty téren
 
 Fotó: Rózsa Péter/Klubrádió
 

A téren elhelyezett installációban száz piros léggömb, illetve ezekhez kötve az elhurcoltak arcképei, valamint cipők szerepelnek. A szervezők célja pedig, hogy a látogatók besétáljanak a léggömbök közé és tekintsék meg a túszok fotóit. A léggömbök és a képek összesen egy órán át lesznek láthatók, majd továbbviszik őket.

Később a Rumbach Sebestény utcai zsinagógában, a Bálint Házban, valamint a Héber és Izraeli Kulturális Központban állítják ki őket, de lesznek vidéki helyszínek is. Ezek közül az első a nyíregyházi, ahol november 5-én lesz látható a rendhagyó installáció, és ugyanitt szolidaritási koncertet is tartanak majd.

 
"Nincsenek szavak" demonstráció a Vörösmarty téren
 
 Fotó: Rózsa Péter/Klubrádió
 

A Hetek október 26-án közölt interjújából derült ki, hogy két magyar állampolgárt, egy nyolc és egy tizenöt éves lányt is elhurcolt a Hamász Izraelből, az értesülést a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette.