„Klubrádió
A lényeg

A főváros akár 20 millárdos mínusszal nézhet szembe jövőre

7/12/2022 10:07

| Szerző: Klubrádió

A főváros még pluszban van, de a jövő év elejét várhatóan 15-20 milliárd mínusszal kezdi – véli Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Megítélése szerint a napi szintű működés is forráshiányos lesz.

Minden reggelét úgy kezdi, hogy megnézi az aktuális egyenleget – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Már az előző évi költségvetésben is azt írta, hogyha nem változik semmi, akkor veszélybe kerül az önkormányzati közszolgáltatások működése. Erre jött még rá a háború és az energiaválság.

A poluitikus emlékeztetett, már tavaly azt szót ejtett arról a költségvetésben, hogyha semmi nem változik, akkor veszélybe kerül az önkormányzati közszolgáltatások működtetése.

"A nyár végén azt mondtam három lap van az asztalon, ha legalább az egyiket sikerül megjátszani, akkor elkerülhetjük a technikai csődöt. Most ott tartunk, hogy az állami közlekedési normatíva 12 milliárdos lapját már felfordítottuk, hiszen a támogatási szerződést már aláírtuk, de a pénz még nem érkezett meg. A másik két lappal ennyire se jutottunk: a beruházási hitelkérelmet a kormány még nem hagyta jóvá, holott ha megtenné, akkor az aláírt kontraktusok révén rögtön lehívható lenne a 32 milliárd forintos kölcsönből a likviditási szempontból szükséges rész. Ebből valójában már elköltöttünk 14 milliárdot a futó, állami, uniós forrásokkal nem fedezett beruházásokra. Ilyenek például az útfelújítások és szociális intézmények kisebb volumenű korszerűsítési munkái. A BKV 14 milliárdos energiakompenzációs igényére sem érkezett eddig kormányzati válasz. A Lánchíd rekonstrukciójára ígért 6 milliárdos támogatást sem kaptuk még meg. Holott a kormány azt ígérte, hogy a felújítás végén fizetnek. A főváros várhatóan még idén kifizeti két utolsó számla egy részét, de a pénz nincs itt. Minden reggelemet azzal kezdem, hogy megnézem a főváros folyószámla-egyenlegét, hogy hol tartunk" – mondta a lapnak Kiss.

Hozzátette, még pluszban volt a főváros, de a BKV-nak hamarosan utalni kell a 22 milliárdot, hogy fizetni tudja az energiaszámlát és a munkabért. Várhatóan 15-20 milliárdos mínusszal zárja az idei évet és indítja az újat. 2023-ban amellett, hogy továbbra sem lesz pénz az utak, hidak, ivóvízhálózat rekonstrukciójára, a napi szintű működés is forráshiányos lesz.