„Támogassa
A lényeg

A fideszes EP-képviselő nem a Pegasus-megfigyeléseket, hanem Gyurcsány-ügyeket vizsgálna

2/02/2022 06:57

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament szakbizottsága a Pegasus lehallgatásokkal foglalkozott, és meghallgatták többek között az egyik magyar lehallgatott újságíró, Panyi Szabolcs beszámolóját. Arról beszélt a Hvg.hu szerint, hogy miképpen tudták nemzetközi összefogással leleplezni az ügyet: több mint kétszáz újságírót figyeltek meg tíz európai országban. 

Gurkan Özturan, a Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központja nevű szervezet munkatársa azt mondta, a kémszoftverek alapvető emberi jogokat, a szólás, a kifejezés és a magánélet szabadságát is megsértik, írja a Hvg.hu. Ewa Wrzosek lengyel ügyészt, a Lex Super Omnia nevű szervezet vezetőjét szintén a megfigyelték, mert a választások tisztaságával kapcsolatosban akart nyomozni, de váratlanul áthelyezték és folyamatos megfigyelés alá került.

Polgári Piknik Kötcsén
 
Polgári Piknik Kötcsén
 
Kötcse, 2021. szeptember 4. A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) pénzt dob adománygyűjtő urnába a kötcsei Dobozy kúriánál 2021. szeptember 4-én. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

A képviselők túlnyomó többsége a Hvg szerint felháborodottan fogadta a hallottakat és vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazták. Kivéve egy képviselőt, a fideszes Hidvéghi Balázst, aki szerint 2010 óta Magyarországon nem voltak illegális megfigyelések. Az  adatvédelmi hatóságra hivatkozott, miután Péterfalvi Attila szerint semmi törvénytelen nem történt a Pegasus-ügyben. Ugyanakkor Hidvégi azt mondta, a 2010 előtti időt kellene inkább vizsgálni, amikor "elvtársuk", Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök.