„Klubrádió
A lényeg

A Fidesz új javaslata megfelezné, 3 milliárddal csökkentené az ellenzéki frakciók támogatását

14/06/2022 17:52

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki frakciók havi támogatása gyakorlatilag megfeleződne (3 milliárddal csökkentené a pénzüket), a két kormánypárti frakció 2 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatna azon törvényjavaslat alapján, amit a Fidesz képviselői jövő héten terjesztenek be. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető már május végén közölte, hogy az ellenzéki pártoknak is hozzá kell járulniuk legalább annyival a rezsivédelmi alaphoz, mint „amennyivel többe kerülnének a parlamenti frakcióik a következő években”.

Kocsis Máté bedobott egy olyan összehasonlítást, amely szerint míg az előző ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,2 millió forint költséget jelentett a költségvetésnek, addig egy ellenzéki politikus 3,1 milliót. A mostani ciklusban ezek a számok megváltoztak: egy kormánypárti politikus után havonta 2,6 milliót fizet az állam, egy ellenzéki képviselő után 4,6 millió forintot.

A Fidesz-frakcióvezető által említett 3 milliárdos többlet úgy keletkezett – írja a Telex –, hogy míg az előző ciklusban hét frakció volt a parlamentben, a mostaniban a Momentummal és a Mi Hazánkkal együtt már kilenc. A képviselők száma viszont nem változott, továbbra is 199-en vannak.

A frakciók száma kettővel több lett, így a parlament működése is többe kerül a következő négy évben, hiszen például több lett a magasabb fizetéssel járó tisztségek száma, például a frakcióvezetőké.

A Kocsis Máté által közzétett számok alapján így a pártok havi bontásban ennyiből gazdálkodhatnának:

  • a Fidesznél egymillió forintos csökkenésről van szó,
  • a KDNP 2,5 millióval számíthat kevesebbre havonta, ami így 18,5 millió forint lesz
  • a Demokratikus Koalíció havonta 20 millió forint helyett 9 millióból,
  • a Momentum, a Jobbik, és az MSZP nem 18 milliót, hanem csak 7,6 milliót kapna,
  • a Párbeszéd 16 milliós havi bevétele 6 millióra,
  • az LMP szintén 16 milliós kerete pedig 5,7 millióra csökken.

A jövő héten benyújtani tervezett törvénycsomagnak több része is van. Megváltozna a frakciónak járó beszédjog hossza is. Nyolc óra helyett négy órára rövidülne egy törvény időkeretes vitája.