„Klubrádió
A lényeg

A Fidesz spórolásra hivatkozva hozná előre az önkormányzati választásokat

28/06/2022 18:17

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz szerint spórolásból, az ellenzék szerint sanda politikai szándékból hoznák előre az önkormányzati választásokat.

Leginkább a spórolással indokolták a fideszes és KDNP-s képviselők a parlamentben, miért tartanák egyszerre a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokat. Ehhez tizenegyedszer is módosítani kellene az Alaptörvényt, amibe a vármegye és főispán elnevezések visszaállításáról szóló csomagot is beletették – írja a 444.hu.

Az átütemezéssel az a helyzet állna elő, hogy a 2024 májusában megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők csak 2024 októberében léphetnek hivatalba. Addig az elődjük hónapokig abban a tudatban vezethetné a várost, hogy leváltották.

Az ellenzék szerint a kormány ismét politikai érdekei miatt akar Alaptörvényt módosítani. Mivel az európai parlamenti képviselőkről csak listán, az önkormányzatokról pedig vegyes rendszerben szavazunk, az ellenzéki pártok az első esetben külön indulhatnak, a településeken viszont az együttműködésben érdekeltek. A DK-s Arató Gergely szerint a javaslat "sanda politikai szándékokat szolgál”, mivel a Fidesz abban bízik, hogy az ellenzéki választókat összezavarja majd a helyzet.

Bedő Dávid (Momentum) arról beszélt, mennyire hiteltelen 10 milliárd forint megspórolására hivatkozva összevonni két különböző választást, miközben százmilliárdokat költenek az állami médiára vagy sporttámogatásokra: "Önök egy dologgal szeretnek spórolni, az a demokrácia”.

Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése
Budapest, 2022. június 28. Bedő Dávid, a Momentum vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizenegyedik módosításáról szóló vitában 2022. június 28-án. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a kormány országos, belpolitikai kampányt akar húzni az önkormányzati választásokra, folytatni akarja a Brüsszel-ellenes retorikát, és elfeledtetné az emberekkel, hogy valójában helyi ügyekről dönthetnének.

Többen bírálták a javaslatot azért is, mert a választások utáni hónapokban, amíg nem lép hivatalba az új vezetés, lenne idő „szétlopni” az önkormányzatot, vagy dokumentumokat eltüntetni. A Mi Hazánk szerint ezért jobb lenne inkább megrövidíteni a mostani önkormányzati ciklust.