„Klubrádió
A lényeg

A bíróságokról is visszavonul a kormány az uniós pénzekért

8/11/2022 08:20

| Szerző: Klubrádió

A helyreállítási alaphoz való hozzáférés feltételeként a magyar kormány éppen azoknak a szabályoknak a módosítását vállalná, melyeket a NER korábban azért vezetett be, hogy uralma alá hajtsa a bíróságokat.

A magyar kormány kénytelen újabb engedményeket tenni az Európai Bizottságnak, hogy megérkezzenek az uniós pénzek, ezúttal a helyreállítási alap forrásai. A kiszivárgott részletek szerint éppen azoknak a szabályoknak a módosítását vállalná, melyeket a NER korábban azért vezetett be, hogy uralma alá hajtsa a bíróságokat – írja a hvg.hu.

A lap szerint a nyilvánosságra került új javaslatok zavarbaejtők: azokkal a kormány nemcsak a saját propagandalapjaiban hetek óta keményen bírált Országos Bírói Tanácsot (OBT) erősíti meg, hanem sárga lapot mutat Varga Zs. András kúriai elnöknek is. A Politico által megszellőztetett javaslatok tartalma tükrözi az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentéseiben is többször megfogalmazott, az igazágszolgáltatással kapcsolatos kritikákat.

A kiszivárgott javaslatok közül a legszembetűnőbb talán az Országos Bírói Tanács jogköreinek megerősítése: az OBT több esetben is megkerülhetetlen lesz az igazgatással kapcsolatos döntéseknél mind az alsóbb fokú bíróságokon, mind pedig a Kúrián.

A reform felhatalmazná például az OBT-t, hogy kötelező véleményt adhasson az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének egyes döntéseiről. A kormány emellett ígéretet tett arra, hogy biztosítja az OBT független működését, aminek érdekében saját költségvetést is kap, valamint véleményezhetné az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényjavaslatokat, és jogszabálykezdeményezési jogot is kapna.