„Klubrádió
A lényeg

A bíróság megállt parancsolt a balatonföldvári "végképpeltörölni" rendelkezéseinek

21/02/2022 08:16

| Szerző: Klubrádió

A balatonföldvári kikötőnél lévő büfésor 1985 óta áll, van itt fagyis, étterem, de az önkormányzat 2017-óta minden követ megmozgatott, hogy a büfésort eltüntesse, mivel az önkormányzat a kikötő fejlesztését határozta el, és a közérdekre hivatkozva a város a Somogy Megyei Kormányhivatallal karöltve kisajátítási eljárást folytatott le, felbecsültették a nyolc üzlet értékét, és 4,5 millió és 16,5 millió körüli kártalanítást ítéltek meg, ami az üzlettulajdonosok szerint elfogadhatatlan.

A balatonföldvári kikötő
 
Balatonföldvár
 
Balatonföldvár, 2018. június 1. A balatonföldvári kikötő részlete 2018. június 1-jén. A Balaton egyik legnagyobb vitorláskikötője több mint 400 férőhelyes. MTI Fotó: Varga György
Fotó: Varga György / MTI
 

 

A Pécsi Törvényszék ítélete szerint azonban szabálytalan volt az eljárás, ami alapján a kormányhivatal is hiányos, indoklás nélküli határozatokat hozott, írja a 24.hu.

A bíróság szerint az önkormányzat nem tudta alátámasztani, milyen közérdek teszi szükségessé a kisajátítást, ezért ha bontani akar, új eljárást kell indítania. 

Holovits Huba fideszes polgármester erre azt mondta a lapnak, az üzleteket mindenképp lebontják, legkésőbb 2103-ban, amikor lejárnak a 2004-ben 99 évre kötött bérleti szerződések. „Addigra vélhetően maguktól is összedőlnének ezek a könnyűszerkezetes lemezből és egyéb dolgokból összetákolt építmények”, amiket szerinte már a 90-es években lebontásra ítéltek.