„Klubrádió
A lényeg

A bankok válság alatti szerepének kutatásáért ítélték oda a közgazdasági Nobel-díjat

10/10/2022 12:22

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai Fed egykori elnöke a chicagói egyetem professzora és a St. Louis-i Washington egyetem professzora nyerte az idei közgazdasági Nobel-díjat.

Ben Bernanke, az amerikai Fed egykori elnöke (képünkön), Douglas Diamond, a chicagói egyetem professzora és Philip Dybvig, a St. Louis-i Washington egyetem professzora nyerte az idei közgazdasági Nobel-díjat. Az indoklás szerint az ő munkájuk sokat adott hozzá a tudásunkhoz arról, hogy a válságok idején miért fontos megelőzni a bankcsődöket, és hogy a válságos időszakban mi a bankok szerepe – írja a hvg.hu.

A három közgazdász elemzéseinek nagy gyakorlati jelentősége volt abban, hogy a pénzügyi piacokat miként szabályozzák és hogyan kezeljék a pénzügyi válságot. Diamond és Dybvig a bankpánikok létrejöttét és azok elkerülését elemezték, Bernanke pedig még az 1980-as években az 1929-33-as világválság tanulságait vizsgálva mutatta be, hogy a bankok összeomlása hogyan mélyítette az akkori krízist. Azt már nem tették hozzá, de nyilván kiemelkedő fontosságú, hogy amikor a következő, 2007-2009-es válság idején ő volt a Fed elnöke, az ő vezetésével sikerült az amerikai gazdaságot viszonylag gyorsan kihúzni a gödörből.