„Klubrádió
A lényeg

A 84. percek átka: 2-2 a németek ellen, újabb bravúr, de nincs továbbjutás

23/06/2021 22:38

| Szerző: Klubrádió

Kétszer vezetett a 2014-es világbajnok Németország ellen a magyar válogatott, előbb Szalai Ádám, majd Schäfer András góljával, de a németek Havertz és Goretzka révén mindkétszer egyenlítettek. Utóbbi megint a 84. percben, akárcsak Cristiano Ronaldo. Így, bár a Rossi-csapat két világbajnok ellen is döntetlent ért el (az előző körben a franciákkal 1-1), nem tudott továbbjutni az Eb halálcsoportjából. Első Franciaország, második a németek, harmadik a címvédő Portugália.

Szakadó esőben kezdődött az F-csoport utolsó meccse Münchenben. A németeknél Manuel Neuer megint viselte a szivárványos csapatkapitányi karszalagot.

EURO-2020 - Németország-Magyarország
 
A magyar csapat a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzés előtt a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Az első lehetőség a hazaiaké volt, Kimmich lövését védte Gulácsi, majd a magyar szöglet után nem sokkal Sallai kapott jónak tűnő indítást, de nem tudta kapura tenni. Fiola rúgta fel Kimmichet, majd a szabadrúgásból Rüdiger fejelt mellé a 8. perc legvégén. Aztán a 11. percben gyönyörű kontrát vezetett a magyar válogatott: Sallai tette le Negónak, majd kapta vissza, Szalai Ádám jelezte, hogy kéri a beadást, jött is a labda, és a Mainz csatára nagyon szépen fejelte be, 0-1. A Real Madrid klasszisa, Toni Kroos a fejét csóválja, nem hiszi el.

A 17. percben Havertz veszélyeztetett, majd Gnabry lőtt, de azt blokkolta Schäfer. Nem sokkal később már a kapufára volt szükség Kimmich szöglete után, amit Hummels fejelt rá. Aztán Ginter lőtt közelről, Gulácsi védett, mindez a 22. percben. A német válogatott beszorította a magyarokat. A 24. percben Sané borította fel Kleinheislert, a játékvezető nem látott ezzel problémát, majd Kimmich beadása mindenki fölött átszállt.

Botka rúgta fel Gündogant a 28. perc végén, a védő kihagyja a következő meccset, mert már volt sárgája. Rövidesen éppen Gündogan volt az, aki szintén besárgult, mert lerántotta a megindulni akaró Kleinheislert. Szalai nagyot küzdött, majd Schäfer indította Sallait a 33. percben, rálőtte, de blokkolták, majd Fiola beadása után takarított Rüdiger. Aztán jó kényszerítő után Szalai Attila indulhatott meg a bal szélen, de hosszú volt a beadása Kleinheislernek. Az özönvízszerű esőben kicsit kijjebb jött a magyar válogatott.

EURO-2020 - Németország-Magyarország
 
Szalai Ádám gólja a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

A 37. percben Sané cselsorozatát állította meg szabályosan Nagy Ádám, miközben a nézők megpróbáltak fedezéket keresni. Mintegy válaszul Kleinheisler indult meg a jobb szélen, lekészítette Schäfernek, aki viszont fölélőtt. Sallai is kapura lőtt a 39. percben, könnyen fogta Neuer. A magyar válogatott pontosan és taktikusan játszott. Aztán nem sokkal később az előrefutó Botka maradt lenn, miután Rüdigerrel találkozott. Ápolás után tudta folytatni a Fradi védője. A 45. percben aztán Havertz lőhetett kettőt is a 16-oson belülről, az elsőt Orbán blokkolta, a másodiknál viszont eltörte a labdát a Chelsea BL-győztese. Félidőben Németország-Magyarország 0-1.

Cserék nélkül és német nyomással indult a második félidő. Gnabry vett át szép emelést a 16-oson belül, a magyar védők tisztáztak előle. Aztán Gosens mentett becsúszva Nego elől. A második félidő elején annyira nem volt eseménydús a játék, inkább kisebb-nagyobb szabálytalanságokat láthattunk. Az 55. percben Gündogan és Schäfer fejelt össze Rüdiger rossz lövése után, ápolni kellett őket. A németeknél a bayernes Goretzka váltotta a mancitys Gündogant, majd Szalai Ádám birkózott ki egy szabadrúgást. Kleinheisler tekerését Neuer kiütötte, a labda Negótól Fiola elé került, aki nem találta el jól.

A 60. percben Orbán mentett a kapu előtt, teljesen tisztán Havertz elől. Szalai Attila nagy labdájával indulhatott meg Fiola, akit Sané kézzel-lábbal próbált megállítani, sárgát érően. A 16-os oldalától jöhetett Sallai a szabaddal, rá is tette, de a kapufa külső szélét találta el. Neuer rajta volt. Szalai Ádám is kapott egy sárgát a 65. percben, majd Botka fejelte ki Gosens beadását szögletre. Aztán Fiola is besárgult, de ennél nagyobb baj, hogy egyenlítettek a németek a 66. percben: Kimmich szabadrúgásának alászaladt Gulácsi, Hummels elfejelte, és Havertz juttatta a kapuba közelről, 1-1.

EURO-2020 - Németország-Magyarország
 
Schäfer András gólöröme a Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 
 

Még fel se fogtuk, hogy baj lehet, amikor jött Schäfer: Szalai ugratta ki a fiatal középpályást, aki a rossz ütemben kilépő Neuer mellett 11 méterről befejelte, 2-1! Sallai helyett Schön érkezett a magyar válogatottba, a németek közben behozták a sérüléssel küszködő Thomas Müllert és a Chelsea-ben mindent kihagyó Wernert is. A 77. perc környékén Gulácsi előbb ököllel tisztázott, majd simán levett egy beadást. A 81. percben Kroos kicselezte Schönt, megindult, majd Gosensszel játszott össze és lőtt közelről, kicsit mellé.

Rossi lehozta Szalai Ádámot, Varga Kevin váltotta. A németeknél gyakorlatilag minden támadó a pályán volt már ekkor, Musiala és Volland is jött, utóbbi a belső védő Ginter helyére. És megint a nyamvadt 84. perc, mint a portugálok ellen, és most is megpattanó lövés volt, Goretzka egyenlített másodszor, 2-2! Mentünk azért előre, a 86. percben Fiola kapott jó labdát, Kimmich szerelte tisztán. Érdekes tény, de a németek ekkor már nem siettek előre. Marco Rossi felvette a kesztyűt, Fiola helyére csatárt, Nikolicsot küldte be. Ezután a sarokban tartották percekig a németek a labdát, szögleteket harcoltak ki, de nem úgy néztek ki, mint aki a győzelemért (és a csoportelsőségért) menne. Aztán megindulhattak három támadóval a 94. percben, de Sané beadása gyatrára sikerült. A négy perc hosszabbítás után meglett az újabb bravúr, döntetlen zsinórban a második világbajnok ellenfél ellen, de a továbbjutás, bár nagyon közel volt, nem sikerült. A szurkolók állva tapsolták meg a válogatottat.

EURO-2020 - Németország-Magyarország
 
A második német gól a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Két 2-2-t hozott az F-csoport utolsó fordulója, a másik meccsen Cristiano Ronaldo két tizenegyest lőhetett és lőtt is be a franciák ellen, Benzema is duplával válaszolt. Így akkor a franciák elsőként, a németek másodikként, a portugálok (azonos pontszámmal, rosszabb egymás elleni eredménnyel) harmadikként zártak. 

(Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás)