„Vásároljon

A 12-15 évesek körében kezdte el vizsgálni az EMA a Pfizert

3/05/2021 17:19

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte annak a vizsgálatát, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina alkalmazható-e 12-15 évesek esetén, írja az MTI az uniós ügynökség közleménye alapján.

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatósága gyorsított eljárásban vizsgálja a vakcinát 12 éveseknél idősebb fiatalok bevonásával.

A bizottság várhatóan június végén teszi közre értékelését.

Amennyiben az EMA ajánlani fogja az „orvosi alkalmazási javallat” kiegészítést a vakcinával kapcsolatban, úgy a módosított engedély mind a 27 EU-tagországban érvényes lehet júniustól.

(pixabay)
 

A Pfizer-BioNTech az Egyesült Államok gyógyszerfelügyelete után az Európai Gyógyszerügynökséghez is benyújtotta kérelmét április végén. Amerikai kutatások szerint a 12–15 év közöttiek körében a Pfizer-vakcina 100 százalékban hatásos, és nem léptek fel más mellékhatások ahhoz képest, amelyeket a 16-25 éves beoltott fiatalok között tapasztaltak. A gyártó harmadik fázisú klinikai vizsgálata szerint az oltás hatásos és erős immunválaszt vált ki a korcsoportba tartozó gyerekeknél.

Az oltás hatékonyságát a kisgyermekeknél és a félévesnél nagyobb csecsemőknél is vizsgálják, az első vizsgálati eredmények júliusban lehetnek meg az 5-12 éves korosztályra vonatkozólag. Legkésőbb szeptemberre várják az eredményeket a legkisebb csoporttal kapcsolatban – így elképzelhető, hogy az idei ősz végére már szinte minden korosztályban engedélyezik a Pfizer–BioNTech-vakcinát.

Orbán Viktor április végén jelentette be, hogy az érettségik után elkezdik oltani a 16-18 éveseket, a korosztály már regisztrálhat is itthon, kizárólag a Pfizer-BioNTech vakcinájára - írta meg a Telex.