„Támogassa
A lényeg

78 lakásos lakópark épülhet a Normafán, a város egyik legértékesebb telkén

17/05/2023 18:55

| Szerző: Klubrádió

Hetvennyolc lakásos, három nagy tömbből álló lakóparkot építenének fel az egykori KISZ-óvoda telkére a Normafánál – írja a Válasz Online. 

A lap szerint a nemzeti parki terület a szomszédos csillebérci úttörőtáborhoz hasonló módon került ki a köztulajdonból a rendszerváltáskor, "vélhetően jogtalanul". Visszaszerzéséről azonban az állam a 2000-es években megfeledkezett, és a kerület apró lépésekkel mindig úgy módosította az építési szabályokat, hogy a telek egyre közelebb kerüljön ahhoz, hogy lakópark épülhessen rajta.

Azt írták: a beruházás, amely – ha megvalósul – látványos természetrombolást jelent majd a főváros legkedveltebb kirándulóhelyén, a Normafánál. Maga a beruházás 78 lakást tartalmazó lakópark, vagy inkább egyetlen óriási, látszólag különálló házakból álló épületmonolit felhúzását jelenti a Konkoly-Thege Miklós úton, a Gyermekvasút csillebérci megállója mellett. 

Jelezték, ez a város egyik legértékesebb ingatlana: közel egy hektár jól megközelíthető, beépítetlen terület Buda zöld tüdejének közepén, exkluzív környezetben, beépítési mutatói pedig a kerület sajátos hozzáállása miatt igen liberálisak. Az egyetlen szépséghiba, hogy egy az egyben a Budai Tájvédelmi Körzet része, valamint európai uniós Natura 2000 védelem alatt áll. Hogy ez a védelem mennyit ér, azt még nem tudni – jegyezték meg.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a Válasz Online szerint "érzékelhetően próbál még ellenállni a nyomásnak", tavalyi szakvéleményükben ragaszkodtak ahhoz, hogy védett területeken épületeket felhúzni anomália, ezért legfeljebb olyan jellegű és mértékű beépítést tartanak elfogadhatónak, mint ami a területen korábban volt, a lakóparki funkció pedig ellentétes a tájvédelmi körzet rendeltetésével, létrehozásának értelmével, és mindeddig nem is volt a Budai Tájvédelmi Körzetben ilyen.

A lap azt írja, hogy a nemzeti park adta a legkomolyabb kritikáját annak a több éve tartó szabályozási buherálásnak is, amivel az önkormányzat tulajdonképpen kaput nyitott az építkezés előtt. De folyamat még 2014-ben kezdődött el, amikor a kerületi építési szabályzat (KÉSZ) módosításával a telket új övezetbe sorolták, és minden beépítési paramétert drasztikusan megemeltek, a nemzeti park ezzel kapcsolatos ellenkezését a kerület nem vette figyelembe.

(Kiemelt képünk illusztráció a Normafáról, fotó: Kaszás Tibor/Wikimedia Commons)