„Klubrádió
A lényeg

700-800 ezer adag Moderna oltóanyagot vásárolt a kormány

8/12/2023 12:53

| Szerző: Klubrádió

700-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt a kormány – mondta a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár egy konferencián.

Az államtitkár azt mondta, hogy az oltóanyagot a lakosság számára a közbeszerzési eljárás végeztével teszik elérhetővé. Az oltást elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza elleni oltásokra jogosultak.

Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottságának november végi meghallgatásán beszélt az új oltási programról, akkor a DK-s Komáromi Zoltán kérdésére. Takácsot a Népszava kérdezte arról is, hogy miért a Modernát választotta a kormány, hiszen korábban a Pfizer oltóanyaga volt a leginkább elérhető az mRNS-vakcinák közül. Válaszában az államtitkár azt mondta, a Moderna adott kedvezőbb árat, a Pfizer nem is adott ajánlatot.

Koronavírus - A regisztrált legidősebbek is megkapják a véd
 
Idősek oltása
 
 Egy idős férfi vérnyomását mérik, mielőtt beoltják a Moderna koronavírus elleni vakcinájával Gyenesdiáson az orvosi rendelőben 2021. február 5-én. A regisztrált legidősebbeket háziorvosuk értesíti az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is. Hétvégéig 1080 háziorvosi körzetben tíz-tíz regisztrált, idős személy kaphat védőoltást, és minden háziorvosi körzetből hat-hat, szintén regisztrált, idős embert kórházi oltópontokon oltanak be. MTI/Varga György
Fotó: Varga György / MTI