„Klubrádió
Megbeszéljük...

Komáromi Zoltán: Covid-járvány ellenére sem várható hiteles tájékoztatás a kormányzattól

6/12/2023 17:19

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Influenzajárvány nincs az országban, viszont egyre több covid-fertőzöttel találkozik Komáromi Zoltán, a korábban háziorvosként dolgozó országgyűlési képviselő. A DK árnyékkormányának egészségügyi minisztere arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy a kormányzat semmilyen tájékoztatást nem ad a fertőzöttek számáról, illetve az oltási lehetőségekről.

2023. december 06. Megbeszéljük-részlet (2023.12.06.) Komáromi Zoltán
13:09
00:00

Hogy ha valaki belázasodik, köhög, nehezen kap levegőt, rossz a közérzete, nagyon gyengének érzi magát, akkor ne kezdjen el azon spekulálni, hogy vajon influenzás-e vagy sem, mivel annak vírusa nincs jelen most az országban, viszont terjed a covid-járvány, ezt pedig a helyén kell kezelni – figyelmeztetett Komáromi Zoltán, a korábban háziorvosként dolgozó országgyűlési képviselő. Hozzátette, ne ijedjen meg, aki covid-pozitív, hiszen sokan akár kétszer-háromszor is elkaphatják a vírus különböző mutációit egy szezonban, ugyanakkor ezzel javul az adott illető coviddal szembeni védekezőképessége. Megfelelő immunválasz esetén pedig nem kell azon aggódnia, hogy hozzájut-e a védőoltáshoz – magyarázta a DK árnyékkormányának egészségügyi minisztere.

Vakcinához hozzájutni egyébként is problémás lenne, hiszen a kormányzat nem hajlandó kommunikálni sem erről, sem pedig arról, hogy hány covid-fertőzött van az országban. Komáromi Zoltán szerint a kormányzat azért nem tud tervezni a Pfizer és a BioNTech által gyártott oltóanyagokkal, mivel ez a két cég beperelte a magyar államot. A gyógyszercégek az eljárást 3 millió adag megrendelt vakcina ellenértéke, mintegy 60 millió euró miatt indította, mivel a magyar fél az ukrajnai háborúra mint elháríthatatlan külső akadályra hivatkozva tagadta meg a fizetést. 

Ha ez a per nem volna, akkor a Pfizerrel nem is kellene tárgyalni, mivel az Európai Unió lekötött egy bizonyos mennyiségű oltóanyagot erre a legújabb vírustörzsre, ezért mindössze be kellene jelentkezni az Európai Uniónál, de ehelyett a magyar kormány inkább a Modernával tárgyal az oltóanyagok beszerzéséről. Ezzel kapcsolatban az Országgyűlés népjóléti bizottságának meghallgatásán például Pintér Sándor belügyminiszter nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy a vakcinákat oltópontokon vagy háziorvosok által tervezik-e beadatni – számolt be az ülésről az országgyűlési képviselő.

Magyarország kormánya a védőoltásból és a járványügyből is politikai kérdést csinál, ezért inkább a kínai és az orosz vakcinát vették meg, és oltatták be vele a lakosságot akkor, amikor még ez a vírus életveszélyes volt – mondta Komáromi Zoltán. Hozzátette, akkor még vita volt arról, hogy a Pfizer jó-e vagy sem. "Az, hogy megmentettünk néhány tízezer vagy százezer ember életét, azt ugye senki nem hozza föl. Az viszont szomorú tény, hogy lakossághoz viszonyítva Magyarországon volt a legtöbb haláleset, 48 ezer ember halt meg, ami egy kisvárosnyi embernek feleltethető meg" – fogalmazott a DK országgyűlési képviselője.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Komáromi Zoltánnal
2023. december 06., 16:45
Riporter: Bolgár György