„Klubrádió
Reggeli gyors

Beperelte a Pfizer és a BioNTech Magyarországot

6/12/2023 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A gyógyszercég az eljárást 3 millió adag megrendelt vakcina ellenértéke, mintegy 60 millió euró miatt indította. A magyar fél az ukrajnai háborúra, mint elháríthatatlan külső akadályra hivatkozva tagadta meg a fizetést – írja a Politico, hozzátéve, Lengyelországgal is pereskednek a cégek.

2023. december 06. Reggeli gyors - részlet 23.12.06. Kárpáti János lapszemléje
04:25
00:00

Tegnap futott egy kört a portálokon, de azért nem árt felidézni, hogy az orosz állami tévé propagandistái már azon ábrándoznak, hogy az Ukrajna fölött aratott győzelem után fel kellene éleszteni az osztrák-magyar térséget, mint semleges közép-európai területet.

Mi, mint katonai-tudományos társadalom – így fogalmazott a Newsweek által is közzétett videóbejátszás tanúsága szerint Vlagyimir Szolovjov műsorában az egyik – egyébként ismeretlen – megszólaló, úgy látjuk Európa jövőjét, hogy a semleges Ausztriából, az ukrajnai háború miatt magát kellemetlenül érző Szlovákiából, továbbá Magyarországból, amelynek szintén semmi kedve ahhoz, hogy bármi köze legyen mindehhez, valamint a volt Jugoszláviát alkotó térségből, így Szerbiából, satöbbi, olyan közép-európai semleges térséget alakítsunk ki, amely Lengyelországtól a Földközi-tengerig, a Balkánig terjed.

A kreatív javaslatra azonnal lelkesen csapott le a Kreml dicsőítésében már korábban is elévülhetetlen érdemeket szerzett Szolovjov műsorvezető. Olyannyira egyetértett a felvetéssel, hogy amikor a megszólaló azzal az üzenettel fordult a megnevezett országok lakosaihoz, hogy „srácok, nem fogunk benneteket megtámadni”, a maga részéről még rákontrázott: „kontingenst is küldünk oda, nehogy valaki megtámadjon titeket”.

A Newsweek emlékeztet arra, hogy nemrég, Szolovjov egy másik műsorában, Margarita Szimonyannal együtt, aki nem sokkal jobb a Deákné vásznánál, azon elmélkedtek, hogy Lisszabont ugyan nem kellene elfoglalni, mert az sosem volt orosz, de például Alaszka már igen. Sőt, az oroszok a 19. században egy rövid ideig Kaliforniában, valamint Hawaiin is erődítményt tartottak fenn – jó lesz tehát ott is vigyázni.

Beperelte a Pfizer és BioNTech Magyarországot

A Pfizer gyógyszergyár és partnere, a BioNTech beperelte Magyarországot – még idén januárban – a koronavírus elleni oltóanyag szállításával kapcsolatban, írja a Politico amerikai portál európai kiadása, arra hivatkozva, hogy módja volt betekinteni az erről szóló bírósági dokumentumba. A Pfizer szóvivője az értesülést megerősítette, és hozzátette, hogy az ügy belga bíróság előtt van, miközben folytatódnak a tárgyalások Budapesttel. A gyógyszercég az eljárást 3 millió adag megrendelt vakcina ellenértéke, mintegy 60 millió euró miatt indította. A magyar fél az ukrajnai háborúra, mint elháríthatatlan külső akadályra hivatkozva tagadta meg a fizetést. Mint a Politico írja, Magyarország nem áll egyedül, hanem Lengyelország ellen is pereskedik a Pfizer: Varsó szintén az ukrajnai háborúra, mint vis majorra hivatkozva nem fizette ki a magyar szállítmánynál nagyságrendekkel nagyobb, 60 millió dózis megrendelt vakcinát.

Sebastian Kurz, a virtuóz hamisjátékos

Ezzel a címmel jelentetett meg kommentárt Lendvai Pál a bécsi Der Standardban. Utal arra a szövevényes ügyre, amelynek a lényege, hogy a legfiatalabb osztrák exkancellár – hasonlóan ahhoz, ahogyan az ország egy másik volt kormányfője, a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer is, igénybe vette René Benko ingatlanspekuláns szolgálatait. Kurz cége ez év első felében 3 millió eurós számlát nyújtott be Benko egyik vállalkozásának, azon a címen, hogy potenciális befektetőket segített felkutatni a Közel-Keleten és Ázsiában. Kurz szóvivője mindenesetre sietett leszögezni, hogy a honorárium nagyobb részét nem fizették ki. Lendvai kitér arra, hogy Kurzot már mások is jól kiismerték. A nemrég elhunyt Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter például egyik utolsó interjújában olyan svidlernek nevezte a volt néppárti kancellárt, aki csak bajt hozott pártjára.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/EPA/Jason Szenes

Reggeli gyors
2023.12.06., szerda 6:00
Riporter: Kárpáti János