„Klubrádió
A lényeg

350 milliárd forintrnyi orosz vagyont zárolt eddig az Orbán-kormány

16/12/2022 09:13

| Szerző: Klubrádió

Magyarország november 25-éig 870 millió eurónyi, mintegy 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt – derült ki egy friss európai bizottsági összesítésből, amelyhez a Népszava hozzáfért.

Ez még európai összehasonlításban is jelentős összeg, főleg úgy, hogy a magyar állam a novemberi jelentéstétel előtt mindössze 3 ezer eurónyi, úgy 1,2 millió forintnyi orosz érdekeltség lefoglalásáról számolt be Brüsszelnek, ami nevetségesen alacsony összegnek tűnt.

Olaszországban 2,3 milliárd, Németországban 2,2 milliárd, Ausztriában majdnem 1,8 milliárd eurónyi orosz és részben belorusz érdekeltségre tették rá a kezüket a helyi hatóságok, míg Bulgáriában ez 11,3 millió, Csehországban 10,8 millió, Szlovákiában 4,9 millió eurót tett ki.

Forrás: Pixabay
 

A közösség tagállamaiban eddig befagyasztott orosz magánvagyon nagyjából 19 milliárd euró. 

A 870 millió eurónyi zárolás azért ia különös fejlemény, mert Orbán Viktor korábban közölte: az orosz diplomaták kiutasítása politikai játszma, amelyben nem kíván részt venni. Orbán szavait igazolja az is, hogy egyre több az orosz diplomata Magyarországon. Egy év alatt csaknem egyharmadával, 30 százalékkal nőtt a számuk.

A Népszava szerette volna megismerni a jelentésben szereplő vagyobelkobzás részleteit, de sem a NAV-tól, sem a Miniszterelnökségtől, sem a Belügyminisztériumól. sem a Külügyminisztériumhoz nem kapott választ a kérdéseire.