„Klubrádió
A lényeg

Európai Bizottság: Legyen uniós bűncselekmény az Oroszországgal szembeni szankciók megsértése

25/05/2022 14:10

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság "uniós dimenziójú bűncselekménnyé" nyilvánítaná az Oroszországgal szembeni szankciók megsértését. Alapvetően olyasmik tartoznak ide, mint a terrorizmus, az emberkereskedelem, a pénzmosás vagy a pénzhamisítás. A javaslat szerint szankciósértésnek számítana az érintett vagyon eltitkolása is.

Két javaslattal állt elő az Európai Bizottság, Ursula von der Leyen elnök szerint ezek segíthetnek még nagyobb nyomást helyezni Vlagyimir Putyin orosz elnökre és barátaira – foglalja össze a 444.

A Bizottság egyrészt „uniós dimenziójú bűncselekménnyé” nyilvánítaná az Oroszországgal szembeni szankciók megsértését. Alapvetően olyasmik tartoznak ide, mint a terrorizmus, az emberkereskedelem, a pénzmosás vagy a pénzhamisítás.

Álláspontjuk szerint a szankciók be nem tartása is különösen súlyos bűncselekménynek tekinthető, mivel veszélyezteti a békét és a biztonságot, ráadásul határokon átívelő jellege van, és a tagállamok többsége amúgy is bűncselekményként kezeli, tehát teljesülnek az uniós szerződésekben meghatározott feltételek. A javaslat szerint szankciósértésnek számítana az érintett vagyon eltitkolása is.

A második javaslat bővítené az illegálisan szerzett vagyon visszaszerzésére kijelölt hivatalok jogkörét, hogy hatékonyabban azonosíthassák a szankció alá eső vagyonokat, és gyorsabban dönthessenek a befagyasztásukról. Szeretnék, ha a szankciók megsértését is büntethetnék vagyonelkobzással.

Ehhez a tagállamokban új intézményeket hoznának létre, hogy a befagyasztott vagyon ne veszítse el az értékét, vagy ha túl költséges lenne megtartani, hamar eladhassák.